Damespraatjes Damespraatjes

Zo dek je een Pinterest-proof tafel voor een bijzonder diner

Thuis geven wij graag gezellige etentjes. Toen wij vijf jaar geleden op zoek naar een nieuw huis gingen, was dit iets waar we bij de bezichtigingen al rekening mee hielden. Uiteindelijk kochten we een heerlijk gezinshuis, mét grote woonkeuken. Hier staat nu een eettafel van 5 meter lang en daar zitten we geregeld met tien of twaalf mensen aan te eten. Uitgebreid koken, goede wijnen en een Pinterest-proof tafel. Zó gezellig! We leggen uit hoe je zo’n beeldige tafel dekt. 

Mooie eettafel kopen

Het begint natuurlijk met een leeg canvas: jouw eettafel. Heb je er nog geen en wil je nog een eettafel kopen? Houd hierbij rekening met het aantal gasten dat jij graag ontvangt.

Kies een stijl of thema

Denk na over de sfeer van de avond: voor welk gevoel wil je gaan? Romantisch of juist vrolijk? Hier een paar voorbeelden van thema’s waar je op voort zou kunnen borduren:

  • Geheime tuin
  • Spring blossom
  • Winter circus
  • 1001-nacht
  • Boeren Franse tafel
  • Spaanse fiësta

Dit vormt de basis voor alle elementen die je later gaat doorvoeren, zoals het servies, de servetten, de bloemen, de kaarsen en de menukaarten.

Servies

In de loop der jaren heb ik meerdere serviezen verzameld. Ik koop altijd alles voor in de keuken in twaalfvoud. Zo kan iedereen van hetzelfde bordje of bakje eten. Dek de hoofdgerecht-borden alvast in, dat geeft de tafel een uitnodigende uitstraling. Bij het serveren van de eerste gang haal je dit bord weg en zet je deze klaar voor het hoofdgerecht.

Servetten

Papieren servetten doen hun werk, maar zijn geen duurzame of mooie keuze. Ik ga daarom liever voor een linnen of katoenen servet. Na het diner gooi je ze gewoon in de wasmachine. Even strijken, opvouwen en weer hergebruiken. Het servet leg je op het bord.

Glazen en bestek

Dek ook de glazen, messen en vorken vast in. Net als het alvast neerzetten van de borden, zorgt dit voor een feestelijk en uitnodigend effect.

Bloemen en kaarsen

Wanneer de borden en servetten liggen en je ook het glaswerk en bestek hebt ingedekt, decoreer je de tafel met bloemen en kaarsen. Kies voor bloemen en kleuren die binnen jouw thema passen en wees niet bang om all out te gaan. Zet bloemen in heel veel kleine vaasjes en verdeel ze speels over de tafel. Je kunt eventueel ook takken gipskruid of eucalyptusblad tussen de vaasjes op tafel leggen. Maak af met heel veel kaarsen. Zó dromerig en romantisch!

Menukaart

Heb je voldoende tijd voor het diner en weet je ook al dagen van te voren wat je gaat maken? Denk bijvoorbeeld aan deze heerlijke gerookte zalm. Dan kan je een mooie menukaart laten drukken. Ik kies vaak voor handgeschept of oud-Hollands papier en maak het zelf af met een lakzegel. Zó luxe!

Praat je mee?

Voor wie ga jij een etentje organiseren? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden wij altijd heel gezellig 🙂

Afbeelding: Benigno Hoyuela on Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook