Damespraatjes Damespraatjes

Griekse, Bulgaarse en Turkse yoghurt: dit is het verschil

Bijna elke ochtend eet ik een bakje magere yoghurt met müsli. Het is niet bijzonder, maar wel gewoon lekker. Toen ik laatst in een ‘wilde bui’ was en door de supermarkt liep, besloot ik eens een ander soort yoghurt te kopen. Maar toen ik eenmaal voor het yoghurt-schap stond verdween mijn wilde bui als sneeuw voor de zon. Wat moet ik in godsnaam kopen?! Grieks, Bulgaars, normaal, Turkse yoghurt of toch maar gewoon weer magere yoghurt. Uiteindelijk veilig de magere yoghurt in mijn mandje gemikt, maar wel met het voornemen dat ik nu eindelijk eens ga opzoeken wat de verschillen zijn.

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en is qua dikte vergelijkbaar met zure room. Je kan het daardoor ook op deze manier in warme gerechten verwerken. Hij is wel vrij vet, maar liefst 10 procent. Griekse yoghurt is erg lekker met bijvoorbeeld honing en walnoten.

Voedingswaarde per 100 gram
kcal 127
Eiwitten 4,8 g
Vet 10,5 g
Waarvan verzadigd vet 6,9 g
Calcium 100 mg

Bulgaarse yoghurt

Ook Bulgaarse yoghurt is wat dikker dan normale yoghurt, maar minder dik dan Griekse yoghurt. Hierdoor is hij ook minder vet, deze variant bestaat voor 5 procent uit vet. Hij is wat zachter en minder zuur dan normale yoghurt. Lekker om bijvoorbeeld met müsli te eten!

Voedingswaarde per 100 gram
kcal 87
Eiwitten 5 g
Vet 4,5 g
Waarvan verzadigd vet 2,7 g
Calcium 175 mg

Turkse yoghurt

Er zijn grote verschillen in de Turkse yoghurts die worden aangeboden in Nederlandse supermarkten. De ene Turkse yoghurt is vergelijkbaar met gewone yoghurt, de ander is weer meer te vergelijke met Griekse yoghurt. Heb je een dunne variant en wil je hem wat dikker hebben? Laat hem dan uitlekken in een theedoek, als een soort hangop.

We hebben hier geen voedingswaarde tabel van, dit omdat er zulke grote verschillen zijn. Kijk even achterop de verpakking van de bak die je wilt kopen!

Eten jullie ook vaak yoghurt? Zo ja, welke gebruik je het liefst? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk 🙂

10 reacties

Peter B. -

Ok, leuk verhaal maar Ik weet niet welke Bulgaarse yoghurt je hebt gegeten, maar originele Bulgaarse yoghurt is stevig ,en niet vloeibaar, praktisch de gehele productie is voor eigen gebruik en voor export naar Japan.
Ik snap dat best, deze yoghurt heeft een fantastische structuur en een verfijnde romige smaak, niet te vergelijken met de in Nederland op Turkse of Griekse wijze geproduceerde imitaties.

RG -

Graag heerlijke en gezonde Griekse yoghurt, maar wat jammer dat je een plastic emmer op de koop toe moet nemen!

AlexV -

Gewoon de vetste eten die er is. Vetten en eiwitten zijn essentieel. Er is niet zoiets als een koolhydratengebrek. Er is geen enkele aandoening die te wijten is aan een koolhudratengebrek. Eet veel gezonde vetten. Verdiep je eens in de historie van de zaadolieen. Er is een reden waarom koolzaadolie, raapzaadolie, maisolie, druivenpitolie, rijstolie alleen in hetle grote fabrieken gemaakt kan worden. Er is een reden waarom dit soort olies ontgeeurd moeten worden voordat mensen dit kunnen/ willen eten. Google eens op “canola oil, how it’s made” Een mooie documentaire van 5 minuten van Discovery.

Selma -

Hier in Nederland wordt roomboter en dus karnemelk inderdaad van melk gemaakt, wat dat betreft heb je helemaal gelijk. In Turkije wordt roomboter van yoghurt gemaakt, tenminste, zo werd dat vanouds altijd gedaan (iedereen maakte altijd zulke voedingsmiddelen thuis, was best te doen met yoghurt van rauwe melk enz. ). De yoghurt wordt dan hard geschud, zodat het vet naar de oppervlakte komt. Ook een erg lekkere roomboter.
En die zuur geworden melk? Daar maak je yoghurt van 😉

Naar mijn weten is Turkse yoghurt wat minder vettig en ietsje zuurder van smaak dan de Griekse yoghurt. Maar zelf vind ik de Turkse yoghurt die hier verkocht wordt in de winkels erg flauw van smaak en structuur.

Clementine -

Karnemelk is het restproduct van boter maken en niet zuur geworden melk met water.

Mitat -

Het woordje Yoghurt is oorspronkelijk yogurt een Turkse woord.

Omdat Turken vroeger een nomadenvolk waren hebben ze heel veel moeten uitzoeken naar producten die langer mee gingen. Ook karnemelk is daar een voorbeeld van. Dat is eigenlijk het zuur worden van melkproducten. Om de zuur eruit te halen, hebben ze het melk met water gemengd. Hier komt karnemelk vandaan.

Hans -

ik eet ook elke morgen yoghurt met muesli en doe er zwartebessen bij of wat ik aan fruit in huis heb
nu emmer 2kg turkse gekocht voor € 1,99 emmertje bessen ook € 1,99

komt wel veel vocht drijven maar even roeren

Viv -

Griekse yoghurt bevat veel eiwit, geeft daarom gedurende lange tijd een vol gevoel en op termijn zul je dan minder eten en daardoor gewicht verliezen.

De goedkopere bevatten suiker – nooit kopen.

Kies de variant met het hoogste eiwitpercentage (proteine) – het vetgehalte is minder relevant als er veel eiwit in zit. Dat geldt voor alle soorten yoghurt, overigens – kies de variant met het hoogste eiwitgehalte en zonder suiker. Maak je niet druk om het vetgehalte – dat wordt meer dan gecompenseerd omdat je veel minder zult eten.

Betty -

Bij AH hebben ze Griekse yoghurt zonder vet. Die is heerlijk. Of anders de nieuwe yoghurt van Arla Skyr.

Vivian Pesch -

Ik zag ook door de bomen het bos niet meer, na vele varianten en proeven..zijn we overgestapt op kwark..vertloos en lekker romig..biologische magere of de franse magere..echt een goed alternatief.

Reageer ook