Griekse, Bulgaarse, Turkse, Nederlandse en IJslandse yoghurt: dit is het verschil
Yoghurt is wereldwijd geliefd, maar niet elke yoghurt is hetzelfde. Van de romige Griekse yoghurt tot de eiwitrijke IJslandse skyr – elke variant heeft zijn eigen bereidingswijze, smaak en voedingswaarde. In dit artikel zetten we de verschillen tussen Griekse, Bulgaarse, Turkse, Nederlandse en IJslandse yoghurt op een rij.
Griekse yoghurt: romig en eiwitrijk
Griekse yoghurt wordt gemaakt door gewone yoghurt uit te laten lekken, waardoor het vocht en een deel van de lactose worden verwijderd. Dit resulteert in een dikke, romige structuur en een hogere eiwitconcentratie dan gewone yoghurt. Het heeft een milde, lichtzure smaak en is populair in zowel zoete als hartige gerechten.
Kenmerken:
- Dikke en romige textuur
- Hoog eiwitgehalte
- Minder lactose dan gewone yoghurt
Bulgaarse yoghurt: de originele yoghurtcultuur
Bulgaarse yoghurt staat bekend om zijn unieke bacterieculturen, met name de Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Dit zorgt voor een friszure smaak en een lobbige textuur. Deze yoghurt is minder dik dan Griekse yoghurt en wordt vaak geprezen om zijn probiotische werking.
Kenmerken:
- Friszure smaak
- Bevat specifieke Bulgaarse bacterieculturen
- Dunner dan Griekse en Turkse yoghurt
Turkse yoghurt: mild en veelzijdig
Turkse yoghurt lijkt qua structuur op Griekse yoghurt, maar is minder dik. Het wordt vaak op een lagere temperatuur gefermenteerd, wat een mildere smaak oplevert. Turkse yoghurt wordt veel gebruikt in hartige gerechten zoals tzatziki en sauzen.
Kenmerken:
- Zachtere smaak dan Bulgaarse yoghurt
- Romiger dan gewone yoghurt
- Veelzijdig in gebruik
Nederlandse yoghurt: de klassieke variant
Nederlandse yoghurt is de standaard yoghurt die in supermarkten wordt verkocht. Het is vloeibaarder dan Griekse of Turkse yoghurt en heeft een frisse, lichtzure smaak. Het wordt vaak gemaakt met magere, halfvolle of volle melk en bevat natuurlijke bacteriën.
Kenmerken:
- Dunner dan Griekse en Turkse yoghurt
- Neutrale, frisse smaak
- Verkrijgbaar in magere, halfvolle en volle variant
IJslandse skyr: extreem eiwitrijk
Skyr is een traditionele IJslandse zuivelsoort die qua structuur lijkt op kwark, maar eigenlijk yoghurt is. Het wordt meerdere keren uitgelekt, waardoor het een zeer hoog eiwitgehalte heeft en weinig vet bevat. Skyr heeft een milde smaak en een stevige textuur.
Kenmerken:
- Zeer hoog eiwitgehalte
- Vetarm
- Lijkt qua structuur op kwark
Voedingswaarden verschillende soorten yoghurt
Eten jullie ook vaak yoghurt? Zo ja, welke gebruik je het liefst? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk 🙂
Afbeelding: Jaqueline Pelzer via Unsplash
10 reacties
Gewoon de vetste eten die er is. Vetten en eiwitten zijn essentieel. Er is niet zoiets als een koolhydratengebrek. Er is geen enkele aandoening die te wijten is aan een koolhudratengebrek. Eet veel gezonde vetten. Verdiep je eens in de historie van de zaadolieen. Er is een reden waarom koolzaadolie, raapzaadolie, maisolie, druivenpitolie, rijstolie alleen in hetle grote fabrieken gemaakt kan worden. Er is een reden waarom dit soort olies ontgeeurd moeten worden voordat mensen dit kunnen/ willen eten. Google eens op “canola oil, how it’s made” Een mooie documentaire van 5 minuten van Discovery.
Hier in Nederland wordt roomboter en dus karnemelk inderdaad van melk gemaakt, wat dat betreft heb je helemaal gelijk. In Turkije wordt roomboter van yoghurt gemaakt, tenminste, zo werd dat vanouds altijd gedaan (iedereen maakte altijd zulke voedingsmiddelen thuis, was best te doen met yoghurt van rauwe melk enz. ). De yoghurt wordt dan hard geschud, zodat het vet naar de oppervlakte komt. Ook een erg lekkere roomboter.
En die zuur geworden melk? Daar maak je yoghurt van 😉
Naar mijn weten is Turkse yoghurt wat minder vettig en ietsje zuurder van smaak dan de Griekse yoghurt. Maar zelf vind ik de Turkse yoghurt die hier verkocht wordt in de winkels erg flauw van smaak en structuur.
Het woordje Yoghurt is oorspronkelijk yogurt een Turkse woord.
Omdat Turken vroeger een nomadenvolk waren hebben ze heel veel moeten uitzoeken naar producten die langer mee gingen. Ook karnemelk is daar een voorbeeld van. Dat is eigenlijk het zuur worden van melkproducten. Om de zuur eruit te halen, hebben ze het melk met water gemengd. Hier komt karnemelk vandaan.
Griekse yoghurt bevat veel eiwit, geeft daarom gedurende lange tijd een vol gevoel en op termijn zul je dan minder eten en daardoor gewicht verliezen.
De goedkopere bevatten suiker – nooit kopen.
Kies de variant met het hoogste eiwitpercentage (proteine) – het vetgehalte is minder relevant als er veel eiwit in zit. Dat geldt voor alle soorten yoghurt, overigens – kies de variant met het hoogste eiwitgehalte en zonder suiker. Maak je niet druk om het vetgehalte – dat wordt meer dan gecompenseerd omdat je veel minder zult eten.
Peter B. -
Ok, leuk verhaal maar Ik weet niet welke Bulgaarse yoghurt je hebt gegeten, maar originele Bulgaarse yoghurt is stevig ,en niet vloeibaar, praktisch de gehele productie is voor eigen gebruik en voor export naar Japan.
Ik snap dat best, deze yoghurt heeft een fantastische structuur en een verfijnde romige smaak, niet te vergelijken met de in Nederland op Turkse of Griekse wijze geproduceerde imitaties.