Damespraatjes Damespraatjes

De keuken inrichten voor het gezin: onze tips

De keuken is vaak het hart van het huis. Het is de plek waar je samenkomt om te eten, te koken, te knutselen en om gezellig te kletsen. Ook worden er zo nu en dan wat serieuzere gesprekken gevoerd aan de keukentafel, want dat is ook nodig natuurlijk. Het is belangrijk om de keuken op zo’n manier in te richten dat deze aansluit bij de wensen en behoeften van het hele gezin. In dit artikel geef ik je wat tips en ideeën voor het inrichten van de keuken, zodat jij en je gezin er optimaal van kunnen genieten.

Een opgeruimd huis is een….

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, althans dat is wat men altijd zegt. Dit geldt wellicht voor het gros van de mensen, maar er zijn er ook heus die wel van een beetje ‘rommelig’ houden. In een gezinskeuken bedoel ik daar bijvoorbeeld mee dat er hier en daar prachtige zelfgemaakte kunstwerken hangen van de kinderen, dat er bordjes en bekers staan uit te lekken na gebruik en dat er een bak met A4 papier voor het grijpen ligt, om nog meer moois te knutselen. Natuurlijk is het wel belangrijk om voor andere zaken, zoals het andere servies, de voorraad, de schoonmaakmiddelen e.d. wel een goede plek te vinden waar alles netjes kan worden opgeruimd. Maak gebruik van kasten, lades en open planken (leuk om potjes met kruiden en verschillende pasta’s op te zetten) om pannen, bestek, borden en glazen op te kunnen bergen. Je kunt overigens leuke stickers drukken waarop je precies kunt zetten welke kruiden er in welk potje zitten, scheelt weer een hoop zoek- en ruikwerk :-).

Samen koken: gezellig en leerzaam  

Het is ook erg handig om voldoende aanrechtruimte te hebben om op te kunnen werken tijdens het koken en/of bakken. Om je kind op goede hoogte te laten werken kun je hiervoor een leertoren aanschaffen. Dit is een soort hoge keukenkruk, welke afkomstig is uit de Montessori filosofie. ‘Help mij het zelf te doen’ staat binnen deze filosofie centraal. Zorg dat je kind altijd op een veilige manier bezig kan zijn door toezicht te houden als er bijvoorbeeld groenten worden gesneden, of als er wordt gewerkt met een handmixer. Je hebt overigens allerlei leuke keuken-spulletjes voor kinderen. Deze zijn eigenlijk hetzelfde als wat jij gebruikt, alleen dan een stuk kleiner en dus handzamer. Bewaar het kookgerei in een speciale (afsluitbare) bak, die door de kinderen kan worden gepakt wanneer het nodig is. Je kunt hier altijd een sticker opplakken zodat ze meteen de goede bak herkennen.

Comfortabele zitplekken zorgen voor langere gesprekken

Een keuken is niet alleen bedoeld om te koken, maar dus ook om te eten en te ontspannen. Het is daarom belangrijk om comfortabele zitplekken te creëren voor iedereen. Als mensen lekker zitten en het is gezellig, dan volgen er uiteindelijk langere gesprekken. Kies voor lekkere eetkamerstoelen, of voor een grote zitbank met dikke kussens om op te zitten.

Verlichting is ook belangrijk

Verlichting is ook belangrijk in een keuken. Het is fijn om te kunnen zien wat je doet tijdens het koken, maar ook zeker om goed te bekijken wat er nou eigenlijk precies op je bord ligt. Ook als er een gezelschapsspel op tafel komt is het fijn om goede verlichting te hebben. Kies bijvoorbeeld voor lichten die je kunt dimmen. Je wilt tijdens een afzakkertje met jouw partner misschien een iets romantischere sfeer creëren en dan is dit een perfecte keuze.

Beeld:  August de Richelieu – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook