Damespraatjes Damespraatjes

Keuken renoveren of vernieuwen: wat is verstandig?

Hoe vaak droom jij van een nieuwe keuken? Ik moet eerlijk toegeven dat ik regelmatig nadenk over alle gave keuzes die ik zou maken. Onze huidige keuken is bijna tien jaar oud en eigenlijk nog hartstikke goed. Voorlopig niks nieuws voor ons dus! Maar als jullie keuken wél gedateerd of zelfs ronduit ouderwets is; hoe maak je dan de keuze tussen renoveren of vernieuwen? We leggen het uit in dit artikel. 

Wat is de levensduur van een keuken?

De levensduur van een keuken is van veel factoren afhankelijk, maar vooral de kwaliteit en uitstraling zijn van grote invloed. Een kwaliteitskeuken gaat (bij normaal gebruik) 15 tot 20 jaar mee. De prijs van een keuken zegt overigens niet altijd iets over de kwaliteit. Er zijn tegenwoordig veel goede én betaalbare keukens! Ook keukens met een neutrale en tijdloze uitstraling blijven vaak langer staan dan een keuken in trendkleuren of met zeer opvallende stijlkeuzen.

Keuken renoveren

Als je een keuken hebt die minder dan tien jaar oud is en waarbij de meeste apparatuur het nog doet, is het meestal niet nodig om de keuken te vernieuwen. Je zou hem dan kunnen renoveren door de frontjes van de kastjes te vervangen, nieuwe handgrepen te installeren en de muren te schilderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KeukenHal (@keukenhal)

Keuken vernieuwen

Is de keuken tien jaar of ouder en zijn ook apparaten zoals de ijskast, de vaatwasser en de oven zo oud? Dan is het vaak slimmer om de keuken te vernieuwen. Nieuwe keukens voldoen niet alleen beter aan de stijleisen van nu, maar zijn vaak ook een stuk duurzamer. Het is zeker slim om een ijskast van een aantal jaar oud te vervangen. De nieuwe modellen zijn een stuk zuiniger en helpen kosten besparen. Niet de volle pond voor je nieuwe keuken betalen? Kijk dan eens naar showroomkeukens. Goede tip voor iedereen die graag slim met geld omgaat! En heb je hierdoor geld over voor extra opties? Dan zou je bijvoorbeeld een kokendwaterkraan of een bordenwarmer kunnen kopen. Hoe luxe is dat?

Denk aan de waarde van je huis

Welke keuken je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou! Wel is het goed om je af te vragen hoe lang je nog van plan bent in jullie huis te blijven wonen. Is dat nog minstens 30 jaar? Dan lekker alle keuzes maken waar jullie blij van worden. Overwegen jullie binnen nu en vijf jaar te verhuizen? Dan kan het slim zijn een neutrale en tijdloze keuken te kiezen. Potentiële kopers kijken vaak maar moeilijk door een hele opvallende keuken heen. Houd hier dus rekening mee.

Praat je met ons mee?

Keuken renoveren of vernieuwen: ga jij voor een nieuwe keuken of willen jullie de de huidige keuken flink aanpakken? En heb je al eens overwogen om voor een showroomkeuken te kiezen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig.

Afbeelding boven artikel: Clay Banks via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook