Damespraatjes Damespraatjes

Deze topchefs koken uitsluitend met het beste en meest zuivere water

Als echte foodie is mijn favoriete bezigheid bij speciale gelegenheden het bezoeken van een top-restaurant. Toen ik dertig werd at ik bij Le Petit Nice*** in Marseille, op onze huwelijksreis streken we neer bij Enoteca Pinchiorri*** en op de laatste verjaardag van mijn man nam ik hem mee naar Restaurant212** in Amsterdam. Ja, ik word blij van ‘fysieke’ cadeaus. Maar wil je mij écht gelukkig zien? Dan neem je mij mee uit eten 😉 

Water-sommelier

Innovatie en creativiteit: dat bewonder ik misschien nog wel het meest aan deze top-restaurants. Waar ik bij Enoteca in Florence achterkwam, is dat de kwaliteit van het drink- en kookwater van groot belang is. Ze hadden daar zelfs een water-sommelier! Zo werken veel toprestaurants met een kraanwater filter. Voor fijnproevers maakt dit wel degelijk een verschil. En hoewel het kraanwater in Nederland van topkwaliteit is, zijn er ook hier (hobby)koks die zweren bij gezuiverd water. Benieuwd welke bekende chefs water hoog in het vaandel hebben? Lees mee!

Heston Blumenthal (The Fat Duck, UK)

Heston staat bekend om zijn wetenschappelijke benadering van koken en hecht veel belang aan de kwaliteit van elk ingrediënt, inclusief water. In zijn restaurant wordt vaak gebruikgemaakt van gefilterd water, waarbij geavanceerde systemen worden gebruikt om onzuiverheden te verwijderen en de smaak consistent te houden.

Thomas Keller (The French Laundry, USA)

Thomas Keller’s keukens staan bekend om hun extreme aandacht voor detail, inclusief het gebruik van gefilterd water om de smaken van zijn gerechten zo puur mogelijk te houden. Hij gelooft in het minimaliseren van elke mogelijke variabele die de smaak kan beïnvloeden.

René Redzepi (Noma, Denemarken)

Bij Noma, een van ’s werelds beste restaurants, is er veel aandacht voor lokale en zuivere ingrediënten. Hoewel hij vaak lokaal bronwater gebruikt, zorgt hij ervoor dat het water van hoge kwaliteit is en vrij van onzuiverheden die de smaak zouden kunnen beïnvloeden.

Massimo Bottura (Osteria Francescana, Italië)

In zijn restaurant wordt de nadruk gelegd op het gebruik van ingrediënten van de hoogste kwaliteit, inclusief water. Massimo Bottura gebruikt vaak gefilterd water voor zowel koken als drinken om de smaak van zijn gerechten en dranken optimaal te houden.

Joan Roca (El Celler de Can Roca, Spanje)

De gebroeders Roca, die bekend staan om hun experimentele en verfijnde benadering van de Catalaanse keuken, besteden veel aandacht aan de kwaliteit van water, zowel voor koken als voor bijpassende dranken. Gefilterd water is een standaardkeuze in hun keuken.

Waterfilter thuis

Je hoeft niet naar deze restaurants om te ervaren hoe koken met top-kwaliteit water is. Je kunt ook een waterfilter voor thuis aanschaffen, bijvoorbeeld bij Aqualogic. Het aansluiten is eenvoudig en kan je gewoon zelf doen. Dikke aanrader dus!

Praat met ons mee

Wist jij dat water van invloed kan zijn op hetgeen wat je kookt? Ik vind het onwijs interessant om te zien hoe dit leeft in de wereld van de gastronomie. Als foodie is er dan maar één ding wat ik wil doen: het ook proberen! Jij ook? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook