Damespraatjes Damespraatjes

Overkomen als wijnkenner? Gebruik dan deze 10 woorden!

Hoe goed kan jij meepraten over wijn? Zelfs de meeste mensen die heel veel wijn gedronken hebben, weten er eigenlijk maar weinig van. Daar is niks mis mee natuurlijk; iedereen beleeft wijn op zijn eigen manier en op een ander niveau. Wil je graag indruk maken op je gasten of tafelgenoten? Dan is het leuk om wat uitgebreider over de wijnen te vertellen. Zelfs als je echt niks van wijn weet, kun je overkomen als wijnkenner. Hoe je dat doet? Gebruik deze 10 woorden!

Terroir

Door te praten over het “terroir” van een wijn, verwijst dit naar de unieke combinatie van bodem, klimaat en topografie van de wijngaard die de wijn zijn karakter geeft.

Bouquet

Het “bouquet” van een wijn beschrijft de complexiteit van de geuren die de wijn ontwikkelt, met name na veroudering.

Cuvee

Cuvee duidt op een specifieke blend van druivenvariëteiten of wijnbatches, vaak gebruikt bij mousserende wijnen, maar ook bij sommige rode en witte wijnen.

Verticaal proeven

Een “verticale proeverij” betekent het proeven van verschillende jaargangen van dezelfde wijn om de evolutie ervan in de tijd te begrijpen.

Secundaire aroma’s

Praten over “secundaire aroma’s” verwijst naar de geuren die zich ontwikkelen tijdens het rijpingsproces van de wijn, naast de primaire fruitige aroma’s.

Expressief

Het woord “expressief” wordt vaak gebruikt om een wijn te beschrijven die duidelijk en krachtig zijn karakter en smaken overbrengt.

Rijping

Rijping verwijst naar de tijd die een wijn heeft doorgebracht in vaten of flessen voordat deze wordt verkocht. Dit kan de smaak, textuur en complexiteit beïnvloede

Cru

Het woord “cru” verwijst naar een specifieke wijngaard of wijngaardlocatie, vaak gebruikt om de kwaliteit van de druiven en de resulterende wijn aan te duiden.

Op de neus

Wanneer je zegt dat je iets op de neus ruikt, benadruk je je aandacht voor de geuren of aroma’s die je waarneemt bij het ruiken van de wijn.

Droesem

Het vermelden van “droesem” kan laten zien dat je bekend bent met het bezinksel dat zich in de fles kan vormen, wat soms gewaardeerd wordt voor de complexiteit die het aan de wijn kan toevoegen.

Praat met ons mee

Door deze 10 woorden tijdens een diner te laten vallen, zullen je tafelgenoten zeker denken dat je heel wat kennis van wijn hebt. Ook leuk is om andere gasten de wijn te laten proeven en te vragen wát ze proeven in de wijn. Samen leer je de wijnen goed kennen. Zo steek je er nog echt wat van op ook.

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

Recept: Duitse curryworst met zelfgemaakte currysaus

Duitse curryworst met zelfgemaakte currysaus

Een heerlijk recept waar wij in Duitsland altijd enorm van genieten. In Nederland zie je curryworst niet zo vaak, maar gelukkig kun je het zelf maken. Kook je lekker met ons mee? LEES HIER VERDER!

Reageer ook