Recept: Pecan pie met zelfgemaakte karamel
Pecan pie is een klassiek Amerikaans dessert dat perfect past bij de herfst. De rijke, knapperige pecannoten gecombineerd met een zoete, kleverige karamelvulling maken het een heerlijk verwarmend en troostend gerecht. Het gerecht wordt vooral geassocieerd met Thanksgiving, maar is door zijn volle smaken en warme karakter ideaal voor elke herfstdag. De geur van geroosterde noten en zelfgemaakte karamel die uit de oven komt, roept direct een gezellige sfeer op. In het najaar, wanneer de dagen korter en kouder worden, is er niets beter dan een stuk warme pecan pie om je op te vrolijken.
Probeer ook: Gekarameliseerde pecannoten
Ingrediënten:
Voor de taartbodem:
- 200 g bloem
- 100 g koude boter (in blokjes)
- 50 g suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 200 g pecannoten
- 150 g suiker
- 100 g boter
- 200 ml slagroom
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
Bereiden
Taartbodem: Meng de bloem, suiker en een snufje zout in een kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf ze door het mengsel tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg het ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Voorbakken: Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed een ingevette taartvorm. Prik gaatjes in de bodem en bak de bodem 15 minuten blind voor met bakpapier en bakbonen.
Karamel: Smelt de suiker in een pan op middelhoog vuur tot het goudbruin is. Voeg voorzichtig de boter toe en roer goed door. Giet langzaam de slagroom erbij en laat de karamel een paar minuten indikken. Laat afkoelen.
Vulling: Klop de eieren los met het vanille-extract en meng met de afgekoelde karamel. Verdeel de pecannoten over de voorgebakken taartbodem en giet de karamel over de noten.
Bakken: Bak de pecan pie nog 30-35 minuten op 180°C, tot de vulling stevig is.
Serveren: Laat de taart afkoelen en serveer. Lekker met een bolletje ijs of een dot slagroom.
Kook je met ons mee?
Lijkt dit jou ook zo ongelofelijk lekker? Ik heb ineens helemaal zin in de gure, herfstachtige dagen. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig 🙂
Afbeeldingen: Olimpia Davis via Unsplash+