Damespraatjes Damespraatjes

Welke vaardigheden uit het échte leven kan je oefenen met speelgoed?

Kinderen leren door middel van kopieergedrag een hoop van hun ouders en andere volwassenen. Men noemt dit ook wel modelling. Van goed afkijken kun je een hoop leren zullen we maar zeggen. Op latere leeftijd wordt dit weer afgeleerd (op school) omdat kinderen een eigen identiteit gaan ontwikkelen. Tot die tijd doen ze ‘ons’ dus na. Welke vaardigheden uit het échte leven kan je oefenen met speelgoed?

Bakkie koffie met taart?

Terwijl jij plaats neemt op zo’n mini stoeltje in de door jouw kleine held(in) zijn/haar zelf gefabriceerde café (gemaakt van grote lego blokken), wacht je op een heerlijk bakkie denkbeeldige koffie met een (zand)taartje. Natuurlijk is dit het allerbeste begin van een zomerse dag, of een warme winteravond. Eventjes met wat extra geluid alles opdrinken en opeten en je hebt meteen weer een heleboel mommy of daddy points te pakken!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kinderspel (@kinderspel_benelux)

Bakken en braden

Samen bakken en koken in de grote keuken is altijd een hele leuke activiteit. Om dit op ieder moment van de dag te kunnen doen, kan er met veel fantasie natuurlijk ook worden gekookt in één van de leuke kinderkeukens. Een plastic bordje met plastic boterham en vilten spiegelei gaat er natuurlijk altijd wel in. En zo niet, dan moet je het voor de vorm toch maar even ‘opeten’. Alles voor de mini toch?

Grote wasjes, kleine wasjes

Believe it or not, maar die levensechte pop (inclusief huiltjes en mogelijkheid om op het potje te gaan) heeft ook af en toe schone kleren nodig. Hij of zij gaat natuurlijk overal mee naartoe en zal zo nu en dan ook wel eens in een grote modderpoel belanden. Een wasje draaien is daarom altijd een goed idee. Leer je kind om te helpen bij het doen van de was zodat hij of zij kan leren hoe dat allemaal precies gaat. Laat ze overigens nooit spelen met wasmiddel (pods) of iets dergelijks. Dit moet je altijd hoog zetten. Een vergiftiging is nou eenmaal niet iets dat je wilt. Met de hand wassen kan natuurlijk ook. Laat het vervolgens aan de waslijn hangen met knijpers zodat dit ook een nieuwe vaardigheid is.

Hulp in de huishouding

Kinderen vinden het tot een bepaalde leeftijd leuk om een beetje mee te helpen in huis. Dit gaat ook vanzelf weer over, dus zorg ervoor dat je ervan profiteert als dit nog wel het geval is. Er zijn tegenwoordig hele schoonmaak karren te koop in de speelgoedwinkel en ook een stofzuiger is er in verschillende soorten te krijgen. Deze laatste is er zelfs van de bekendere merken en dat is juist wat het zo interessant maakt voor kinderen. Hoe leuk is het als je papa of mama even mag helpen met het stofzuigen van de vloer en de bank met een mini versie?! Daarna nog even een dweil over het laminaat en de boel blinkt weer als nooit tevoren. Dat er vijf minuten later een hele beker limo over de vloer gaat zullen we voor het gemak maar eventjes vergeten.

Welk kopieergedrag zie jij terug bij jouw kind(eren)? We lezen er graag meer over in de comments!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Beeld: Pexels – Polesie Toys

 

Reageer ook