Damespraatjes Damespraatjes

Welke kruiden gebruik je het meeste in de keuken?

Als je van koken houdt, dan heb je ongetwijfeld een enorme hoeveelheid potjes met kruiden in de kastjes staan. Het is goed om die elk jaar een keer door te kijken en de dingen die je niet gebruikt weg te gooien. Waarschijnlijk zijn die ooit gekocht om een exclusief gerecht te maken. Als je dat gerecht niet weer gaat maken, dan is het zonde van de kastruimte om die kruiden te bewaren.

Basiskruiden

Bij het opruimen laat je vanzelfsprekend de kruiden die je vaak gebruikt staan. De meeste kruiden zijn gedroogd en die kun je dus minimaal een jaar, maar soms nog wel veel langer bewaren. Denk daarbij aan zwarte peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder en oregano. Voor al deze kruiden geldt dat ze lang houdbaar zijn, maar check toch de houdbaarheidsdatum. Als gedroogde oregano oud wordt, dan vermindert de smaak. Een nieuw potje oregano kopen is dan de beste oplossing. Zo duur is dat kruid niet, en een nieuw potje voegt ontzettend veel extra smaak toe aan je gerechten.

Kies soms voor de verse variant

Er zijn kruiden die je zowel vers als in gedroogde vorm kunt kopen bij gespecialiseerde winkels, zoals Van Beekum Specerijen. Koop de gedroogde variant alleen als het niet anders kan. In de gedroogde vorm stelt de smaak soms niets voor in vergelijking met de verse kruiden. Basilicum is zo’n kruid. Het is lekker bij pastagerechten vanwege de Mediterrane smaak. Verse koriander voegt veel smaak toe aan wokgerechten. Verse chili kun je in de vriezer bewaren. De smaak is een stuk intenser dan van gedroogde chili. Wel is het vaak een gedoe om de verse variant te kopen. Bovendien is deze niet lang houdbaar. De gedroogde variant biedt dan een uitkomst: die bestel je gewoon online en kun je lang bewaren.

Overige kruiden

Welke overige kruiden die je standaard in de keuken moet hebben, is sterk afhankelijk van je smaak. Wie graag pittig kookt, moet beslist laospoeder en sereh in de kast hebben staan. Deze kruiden zijn erg lekker in Indonesische gerechten. Een kruid dat steeds meer in opkomst is, is kurkuma ofwel de Indiase geelwortel. Andere populaire kruiden zijn cayennepeper, gedroogde dragon, gemberpoeder, witte peper, gemalen koriander, en een paar vanillestokjes.

Kruidenmixen

Het geeft de meeste voldoening als je voor je gerechten een eigen mix aan kruiden gebruikt. Maar bij tijdgebrek kun je gebruik maken van allerlei lekkere kruidenmixen. Die zijn handig in het gebruik, als je de juiste doseringen aanhoudt. Dit zijn enkele bekende kruidenmixen: garam masala (een hete Indiase kruidenmix), Italiaanse kruiden (mengsel van peterselie, oregano, basilicum en bieslook), 5-spices (Chinees kruidenmengsel), kruidenboter kruiden (tijm, dille, bieslook en zeezout), koek- en speculaaskruiden (kaneel, gember.

Welke kruiden gebruik jij het meest? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Nikoli Afina via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook