Damespraatjes Damespraatjes

Deze gerechten worden alleen op een houtskool barbecue écht lekker

Elke maandagochtend is het eerste wat ik doe mijn telefoon pakken en checken wat voor weer het wordt. Ward, de kinderen en ik zijn echte outdoor lovers en spenderen onze weekenden dan ook het liefste buiten in de tuin. Een beetje rommelen om het huis, een vuurtje maken en uitgebreid koken op onze houtskool barbecue. Zo fijn dat wij hier thuis allemaal zo van genieten!

Bijgerechten

Het barbecuen is bij ons echt een gezamenlijke activiteit. Ward koopt mooie stukken vlees bij de slager en haalt er goede wijnen bij, bij onze wijnboer. Ik maak vervolgens prachtige marinades, waar het vlees bij voorkeur in ieder geval 24 uur in ligt. Ook aan de bijgerechten schenken we veel aandacht, waarbij we altijd veel groente klaarmaken. Groente is niet allen gezond, veel groentesoorten zijn bij uitstek zeer geschikt voor op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan hele geroosterde paprika’s, gegrilde aubergines, gepofte bieten en een flinke bloemkoolsteak. De groente van de barbecue toppen we af met geurige kruiden, een lepel verse knoflookyoghurt, stukjes noot, een mooie olie en natuurlijk wat grof zeezout. Een mooi stuk vlees verdient een uitmuntend groentegerecht om mee gegeten te worden.

Houtskoolbarbecue maakt het lekkerder

Nu wij zo veel barbecuen, merken we steeds meer dat eigenlijk alles lekkerder smaakt wanneer het van een houtskool barbecue komt. Dat herkenbare, rokerige, aromatische smaakje geeft eigenlijk ieder gerecht nét dat laatste zetje. Naast het feit dat een barbecue eigenlijk alles lekkerder maakt, zijn er ook een aantal gerechten die alleen op een houtskoolbarbecue écht lekker kunnen worden. We hebben het dan natuurlijk over de authentieke Amerikaanse barbecue gerechten!

Spareribs

Vroeger vond ik het maar niks, maar sinds ik ze zelf klaarmaak mag je mij er echt voor wakker maken: spareribs. Wanneer ik ribben maak, trek ik hier altijd flink wat tijd voor uit. Na het ontvliezen van de ribben, marineer ik ze met mijn ‘secret marinade’, vacumeer ze en laat ze vervolgens 24 uur in de sous vide liggen (op 65 graden). Na het warme waterbad haal ik ze uit de zakken, dep ze droog en smeer ze in met nog meer marinade. Daarna gooit Ward ze op de barbecue en maakt ze hier helemaal af. Ook op de barbecue besmeren we ze nogmaals met de saus, waardoor ze zo ongelofelijk lekker worden. Top ze af met fijngesneden lente ui, geroosterde sesam en eventueel wat hete saus. Wat een smaaksensatie!

Chicken wings

Chicken wings zijn naar mijn idee totaal underrated en ik vind dat ze echt te kort worden gedaan door ze in de frituur te gooien. Wat ze wel verdienen? Een badje met mijn curry-coconut marinade, waar ze zeker 24 uur in mogen liggen. Na een uitgebreide baddersessie haal je ze uit de marinade, die je vervolgens inkookt tot een saus. Laat hem goed doorkoken, er heeft immers rauwe kip in gelegen. De wings leg je op een barbecue van 180 graden, waar je ze zeker een half uur geeft om goed gaar te worden. Let op dat de barbecue niet te heet wordt, dan kan de kip verbranden. Serveer de kip met de saus en smullen maar.

Brisket

Ooit een brisket gegeten? Een brisket is een deel van de runderborst, dat tot een tijd geleden vooral in de Verenigde Staten werd gegeten. Tegenwoordig hebben wij het ook in Nederland ontdekt en dat is om één simpele reden het is heerijk! Om een brisket mooi te garen heb je flink wat tijd nodig, namelijk zo’n acht uur. Je gaart hem op een barbecue van 135 graden en wol een kerntemperatuur van 85 graden bereiken. De brisket is heerlijk met een lepel zelfgemaakte barbecuesaus en een ijskoud biertje.

Nog meer lekkernijen

Bij het schrijven van dit artikel loopt het water mij al in de mond… Hmm, wat zijn deze gerechten lekker! Overigens zijn er natuurlijk ook nog heel wat andere happen die super lekker zijn van de houtskoolbarbecue, zoals pulled pork, nectarine salade, pizza, worstjes, tonijn, zalm of een ouderwetse biefstuk.

Wat is jouw favoriete barbecuegerecht? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

 

Reageer ook