Damespraatjes Damespraatjes

Nare geurtjes in de keuken: zo kom je er vanaf

De keuken is de lekkerste plek in huis, maar ook de plek die heel snel heel erg vies kan worden. Omdat je er werkt met voedsel is het belangrijk om hem dagelijks schoon te maken. Helaas hebben best veel mensen last van nare geurtjes in de keuken. In dit artikel vertellen we je hoe je hier voorgoed vanaf komt! Lees je mee? 

Afzuigkap

Een afzuigkap of een ander afzuigsysteem met afzuigmotoren, gebruik je om de luchtkwaliteit in de keuken goed en gezond te houden. Goed afzuigen voorkomt nare luchtjes die soms lang kunnen blijven hangen. Ook is het belangrijk de roosters en de rest van de installatie goed schoon en vetvrij te houden. Hoe vaker je het gebruikt, hoe sneller het vies wordt. Een vieze afzuigkap ruikt niet alleen muf of vettig, maar is ook minder effectief en kan zelfs gevaarlijk zijn. Vetresten kunnen vlam vatten en dan heb je een groot probleem. Regelmatig schoonmaken dus! Op zoek naar een nieuw systeem? Kijk bijvoorbeeld eens bij Maxi Trade.

Vaatwasser

I love my vaatwasser! Sterker nog: ik kan niet meer zonder. Een paar jaar geleden deed hij het een paar dagen niet en de paniek sloeg direct toe. Zorg dus goed voor hem! Laad hem niet te vol en spoel alles eerst af onder de kraan voordat je het in de vaatwasser zet. Draai hem wekelijks op het heetste programma en gebruik zo nu en dan een speciaal reinigingsproduct. Hiermee voorkom je defecten, maar ook dat de vaatwasser gaat stinken.

Afvoerputje

De afvoer bij de gootsteen in de keuken krijgt veel te verduren. Kruimels, vetresten en stukjes kaas: onopgemerkt verdwijnt er van alles dat gat in. Helaas kan dit regelmatig zorgen voor nare luchtjes, maar je soms maar moeilijk vanaf komt. De eerste tip is om niet zomaar alles in de gootsteen te kieperen. Is het leed al geschied? Spoel dan soda, azijn en kokend water door de afvoer. Verwijder eventueel het sifon en reinig deze ook.

Prullenbak

Jak, de prullenbak! Hoewel een prullenbak een plek is om van je troep af te komen, moet je hem wel goed schoonhouden. Verwissel regelmatig de zak. Op hete dagen zou je dit zelfs dagelijks kunnen doen. Maak ook de binnen en buitenkant van de prullenbak goed schoon. Gebruik hierbij ook een middel dat bacteriën doodt, zoals alcohol, bleek of chloor.

IJskast

Eten en drinken is langer houdbaar als je het bij lage temperaturen bewaart. Toch gaan dingen als fruit, groenten, soepen en sauzen op termijn wel rotten of schimmelen en moet je het dus weggooien. Ik haal om de week alles uit de ijskast, gooi producten die niet meer goed zijn weg en desinfecteer alle lades en planken. Zo voorkom je nare luchtjes uit de ijskast en voorkom je een luilekkerland voor bacteriën en schimmels.

Praat je met ons mee?

Heb jij ook regelmatig last van nare geurtjes in de keuken? Wat doe jij daar tegen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig!

Afbeelding: Aquilion Property via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook