Damespraatjes Damespraatjes

Minderen met koolhydraten? Waarom wij daar geen fan van zijn!

Er zijn heel wat mensen die ervoor kiezen voor het minderen met koolhydraten. Vaak zou de reden hiervoor zijn dat men gewicht zou kunnen verliezen. Echter er zijn toch wel een aantal voordelen die je niet uit het oog moet verliezen. Koolhydraten zijn namelijk niet ongezond of gevaarlijk. Ze zijn juist een belangrijke energiebron voor je lichaam. Minderen met koolhydraten? Waarom wij daar geen fan van zijn!

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn (net als vetten en eiwitten) energiedragende stoffen welke te vinden zijn in ons voedsel. Waar vetten door het lichaam worden opgeslagen als energievoorraad in het lichaam, is dit bij koolhydraten anders. Een lichaam zet deze namelijk om in glucose (bloedsuiker), wat je directe energie geeft. Met name rode bloedlichaampjes, maar ook je hersen- en zenuwcellen kunnen alleen maar glucose als energiebron gebruiken. Daarnaast spelen koolhydraten ook een rol als het gaat om een gezonde darmflora. Als je koolhydraten uit je dieet weglaat, doe je je lichaam dus eigenlijk gewoon tekort.

Heb je koolhydraten echt nodig?

Het antwoord op deze vraag is: ja, je hebt ze nodig. Ze geven je namelijk energie om te kunnen bewegen, praten, denken enzovoorts. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose! Als de glucose niet meer uit koolhydraten kan worden gehaald dan gaat het lichaam het zelf maken uit aminozuren.  Deze komen beschikbaar door de afbraak van eiwit in je lichaam. Hierom is het dus nodig om koolhydraten door voeding binnen te krijgen zodat de afbraak van het lichaamseiwit tegen kan worden gegaan. Het advies voor volwassenen is om minimaal 40% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets ander getallen, maar ook zij hebben voldoende koolhydraten nodig. Natuurlijk is het wel belangrijk om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen als bron van koolhydraten, zoals peulvruchten, volkorenbrood, graanproducten, groente en fruit.

Maken koolhydraten dan niet dik?

Van koolhydraten zelf word je niet dik, als je maar verder normaal eet. Koolhydraten leveren energie aan het lichaam in de vorm van calorieën, dus als je meer eet dan je verbrandt dan kun je in gewicht aankomen. Probeer gezonde keuzes te maken. Ga bijvoorbeeld voor volkorenbrood in plaats van wit brood. En laat de koektrommel eens staan! Let altijd op de hoeveelheid en het type producten dat je eet, dan komt het helemaal goed.

En vezels, hoe zit het daarmee?

Ook vezels zijn soorten koolhydraten welke in onze voeding terug te vinden zijn. Vezels zijn onverteerbare koolhydraten die veel positieve effecten hebben op onze gezondheid. Wie veel vezels in zijn of haar voeding eet, verlaagt hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Ook verminderen vezels het risico op het krijgen van diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast zijn vezels belangrijk voor een goede werking van de darmen en een goede stoelgang. Vezels kun je voornamelijk halen uit het eten van volkorenproducten, groente, fruit, noten en peulvruchten. Volwassen vrouwen wordt geadviseerd minimaal 25 gram vezels per dag binnen te krijgen. Voor volwassenen mannen gaat het hier om minimaal 30 gram per dag.

Afbeelding: Pexels – Kampus Production 

Reageer ook