Damespraatjes Damespraatjes

Is catering jouw passie? Zo start je jouw eigen (verrukkelijke) onderneming!

Is catering jouw passie? Dan ‘moet’ je hier toch gewoon iets mee?! Het starten van een cateringbedrijf vanuit huis kan natuurlijk best wel een beetje spannend zijn, maar een uitdagend avontuur uit de weg gaan, dat doe je toch zeker niet? Je kunt namelijk jouw passie voor koken omzetten in een eigen (hopelijk uiteindelijk succesvolle) onderneming. Maar waar begin je? Wij vertellen je er graag meer over!

Stap 1: Onderzoek de markt

Voordat je begint met het starten van je eigen cateringbedrijf, is het belangrijk om onderzoek te doen naar waar de markt nou precies om vraagt. Er zijn tal van soorten cateringbedrijven, waaronder bruiloftscatering, bedrijfscatering, evenementen catering en meer. Denk goed na over wat jij precies wilt. Praat met andere cateraars in de omgeving, bekijk hun menu’s en prijzen en kijk ook zeker goed naar wat de concurrentie doet om zich te onderscheiden.

Stap 2: Maak een sterk en overzichtelijk bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is essentieel voor het starten van een eigen onderneming. Het geeft je inzicht in de doelen die je wilt bereiken en hoe je deze denkt te gaan bereiken. In je bedrijfsplan moet je onder meer denken aan de volgende zaken:

  • Een beschrijving van jouw bedrijf en jouw producten/diensten
  • Een analyse van de markt
  • Een marketingplan
  • Een financieel plan

Het is belangrijk om realistisch te zijn in je bedrijfsplan. Je moet rekening houden met alle kosten die gepaard gaan met het runnen van een cateringbedrijf vanuit huis, inclusief de aanschaf van keukengerei, ingrediënten, verpakkingen en de kosten van het maken en leveren van de producten.

Stap 3: Registreer je bedrijf

Voordat je echt aan de slag kunt moet je zorgen dat je bedrijf geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Op deze manier kun je officieel als bedrijf opereren en facturen versturen. Je krijgt dan ook een Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Deze nummers heb je nodig voor jouw aangiftes en ook voor jouw boekhoudprogramma zzp. Zorg dat je deze zaken altijd goed op orde hebt, zodat je niet voor vervelende verrassingen (of grote problemen) komt te staan.

Stap 4: Zorg voor een goede keuken en benodigdheden

Een goede keuken is essentieel voor het runnen van een cateringbedrijf vanuit huis. Je moet er zeker van zijn dat je keuken groot genoeg is om alle benodigdheden en apparatuur te herbergen. Bovendien moet de keuken voldoen aan alle gezondheids- en veiligheidseisen. Je moet ook rekening houden met de aanschaf van benodigdheden, zoals potten en pannen, keukengerei, serviesgoed en bestek, evenals verpakkingsmateriaal voor je producten. De producten waar je verder mee werkt (groente, vlees, vis e.d.) kun je vaak kopen bij een groothandel. Daarnaast zou je ook afspraken kunnen maken met plaatselijke ondernemers hiervoor. Zet alles zwart-op-wit zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

Stap 5: Stel je menu samen

Het is tijd om je menu samen te stellen. Houd rekening met eventuele dieetwensen of allergieën en zorg ervoor dat je voldoende keuzes hebt. Denk ook aan de presentatie van je gerechten en maak dat het er aantrekkelijk uitziet.

Stap 6: Promoot jouw onderneming

Er zijn verschillende manieren om je cateringbedrijf te promoten, zoals via social media, flyers, mond-tot-mondreclame en lokale evenementen. Zorg ervoor dat je aanwezig en beschikbaar bent (online en fysiek) om contact te kunnen leggen met potentiële klanten. Jouw website dient overzichtelijk te zijn, zodat men in een oogopslag kan zien wat voor gerechten (en diensten) er precies worden aangeboden. Ook social media kan een erg goede manier zijn om je bedrijf te promoten en je menu te delen. Je kunt hier gemakkelijk foto’s en video’s delen van je gerechten en zo je volgers laten watertanden.

Stap 7: Beheer je financiën

Het op een goede en overzichtelijke manier bijhouden van je financiën is een essentieel onderdeel van het runnen van een succesvol bedrijf. Je moet zorgen dat je de inkomsten en uitgaven bijhoudt, je urenregistratie zzp klopt en dat je rekening houdt met alle kosten die gepaard gaan met het runnen van je bedrijf. Maak een overzicht van al je kosten en houd je inkomsten nauwkeurig bij. Kom je er zelf niet uit, neem dan zeker een boekhouder in de arm. Hij/zij weet precies hoe je alles het beste kunt registreren en kan ook assisteren bij het doen van aangiftes.

Stap 8: Verzeker het bedrijf en jezelf goed

Het is belangrijk om je bedrijf te verzekeren tegen eventuele schade, zoals brand of diefstal. Een goede zakelijke verzekering kan je beschermen tegen financiële verliezen en je heel veel rust geven. Het is verstandig om contact op te nemen met een verzekeringsadviseur en te bepalen welke verzekeringen het beste bij jouw bedrijf passen.

Heb jij de passie om jouw eigen onderneming te starten? Of heb je deze sprong in het diepe al genomen? We lezen het graag in de reacties hieronder.

Afbeelding: Yukiko Kanada – Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook