Damespraatjes Damespraatjes

Mag je elke dag gebrande noten eten?

Als ik op zaterdagochtend over de markt loop, word ik altijd heel blij van alle heerlijke geuren. Het versgebakken brood van de bakker, de mooie vruchten van de groenteboer en de zojuist gebrande noten in de notenkraam; hier wordt een mens toch gelukkig van? Laatst had ik het met een vriendin over noten en dan met name gebrande noten. Want zijn gebrande noten wel net zo gezond als ongebrande noten? En mag je elke dag gebrande noten eten? Wij zoeken het uit!

Wat is het verschil tussen gebrande noten en ongebrande noten?

Bij het noten kopen, is het je vast weleens opgevallen dat er gebrande en ongebrande noten te koop zijn. Ongebrande noten zijn niet bewerkt. Gebrande noten worden worden gefrituurd in olie. Als mensen horen dat gebrande noten worden gefrituurd, schrikken ze vaak een beetje. Alles uit de frituur is toch hartstikke ongezond? Gelukkig zit dat bij noten een beetje anders.

Zijn gebrande noten wel gezond?

Noten bevatten van nature veel (goede) vetten. Hierdoor nemen ze tijdens het frituren eigenlijk geen extra vetten op. Het frituren van de noten gebeurt onder zeer hoge temperaturen. Hierdoor gaan er wel wat goede voedingswaarde verloren, maar ook dit is verwaarloosbaar. Gebrande noten zijn dus net zo goed om te eten als ongebrande. Dat is goed nieuws!

Mag je elke dag gebrande noten eten?

Ja, dat mag. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag één handje noten te eten. Dit is ongeveer 25 gram. Hierbij maakt het niet uit of je voor gebrande of ongebrande noten kiest. Je kunt de noten zo uit het vuistje eten of in een gerecht verwerken. Denk aan een lekkere geitenkaas salade met bietjes en walnoten. Of wat dacht je van havermout met warme appel, kaneel en pecan noten? Noten geven je eten bite, dimensie en heel veel gezonde voedingsstoffen! Elke dag van genieten dus.

Hoe zit het met gezouten noten?

Je kunt mij echt wakker maken voor versgebrande noten met een flinke snuf zout. Daar kan ik van blijven eten! Toch is het advies om gezouten noten wel met mate te eten. Te veel zout is niet gezond en daarom kun je het eten van gezouten noten beperken tot ongeveer één keer per week. Lekker bij de borrel of in het weekend bijvoorbeeld, dan kan het heus geen kwaad.

Leuk weetje

Dit weekend koop ik bij de notenkraam dus weer die heerlijke gebrande noten. Mijn favorieten zijn gebrande cashewnoten of een heerlijke gebrande notenmix. Ook gebrande pecannoten en gebrande pistachenoten vind ik waanzinnig lekker. Leuk weetje: wist je dat paranoten en walnoten eigenlijk nooit gebrand worden?

Praat mee

Eet jij elke dag een handje noten? Ga jij nu ook dag gebrande noten eten? En wist jij dat het niet zo veel uitmaakt of je gebrande noten of ongebrande noten eet? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Afbeelding: engin akyurt via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook