Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel dadels mag je per dag maximaal eten?

Altijd op zoek naar gezonde tussendoortjes, heb ik sinds een tijdje een heel lekkere gevonden: dadels. Een vriendin liet me dadels proeven en ik was meteen om. Heerlijk! Maar zijn dadels gezond? Hoe zit het met het suikergehalte? En hoeveel dadels mag je per dag maximaal eten? Wij zochten het uit!

De hele dag door kan ik dadels eten, ik ben er eigenlijk een beetje verslaafd aan. Zelf denk ik dat dat beter is dan een chocoladeverslaving, maar toch ben ik benieuwd wat het Voedingscentrum ervan vindt. Gelukkig lees ik dat dadels passen in een gezonde voeding, zowel de verse als de gedroogde dadels schitteren op de bekende Schijf van Vijf. Want, zo zegt het Voedingscentrum, een dadel is fruit en fruit past prima binnen een gezond dieet. Sterker: deze vrucht verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Vind ik al zeer geruststellend. Bovendien zijn dadels een bron van vezels en kalium en je kunt beter nog verse dadels eten want daarin zit veel vitamine C.

Wat is een dadel?

Een dadel ziet er best gek uit. Een plakkerig, bruin rolletje. Wat is een dadel? Het is een vrucht van de dadelpalm die vers of gedroogd kan worden gegeten. Het oogsten van dadels gebeurt in de laatste twee maanden van het jaar. Er zijn enorm veel verschillende dadelrassen maar de bekendste zijn de Medjoul en de Balah. Je hebt dadels uit Californië en Australië maar in Noord-Afrikaanse en Arabische landen is de handel in dadels groot.

Ik eet de dadel als een tussendoortje, maar ik verwerk ze ook in verschillende gerechten. Als ik een lange fietstocht op het programma heb staan, bak ik een dag van tevoren een bananenbrood. In dat brood gaan naast bananen, noten en gedroogd fruit ook dadels. Dat geeft een super lekkere smaak aan mijn bananenbrood en het vult als een malle. Kun je goed gebruiken als je veel energie verbruikt op de fiets.

Dadels bestellen

Dadels bestellen doe ik online. Ik werd door een kennis geattendeerd op een online shop waar dadels bestellen een fluitje van een cent is. Ik vind het namelijk belangrijk dat dadels op een natuurlijke manier worden behandeld en dat er geen gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld gassen. Ook vind ik het heel belangrijk dat de dadelplukkers in Saoedi Arabië waar de dadels die ik bestel vandaan komen, goed krijgen betaald en goed worden behandeld. Vind jij dat ook? Klik hier om je dadels te bestellen

Doe ze in de yoghurt

Dadels bestellen is elke keer een feestje of beter gezegd: het ontvangen van mijn bestelling is een feestje. Als ik de doos open en ruik en ik de over de honderd dadels zie, maakt mijn hart een sprongetje. Want naast ze in bananenbrood te mikken, zijn dadels prima te combineren met noten, zijn ze heerlijk in dikke yoghurt of kun je ze in verschillende recepten verwerken.

Hoeveel dadels mag je per dag maximaal?

Naast de goede eigenschappen van het vruchtje, moet wel vermeld worden dat er ook veel suiker in zit. In verse dadels niets minder dan in gedroogde, maar suiker is suiker en daarmee moet je opletten. Drie dadels per dag is volgens het Voedingscentrum prima. Sowieso is het goed om lekker af te wisselen met ander fruit, maar in mijn geval vind ik het prettig om te weten dat ik zonder problemen drie dadeltjes kan eten.

En wil je een keertje meer dadels eten, dan is er natuurlijk niemand die je tegenhoudt :-). Eet smakelijk!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door Anna Tarazevich via Pexels

 

 

Reageer ook