Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de lekkerste gerechten met perzik uit eigen tuin

Wist je dat je in Nederland heel goed een perzikboom in de tuin kunt hebben? Ik had altijd in mijn hoofd dat perzikbomen het alleen goed doen in warme klimaten, maar dat is dus helemaal niet zo. Let op dat je bij het kopen van een perzikboom wel kijkt naar het soort perzikboom. Niet alle soorten doen het even goed in ons koude klimaat namelijk. Twee goede opties zijn de prunus persica Amsden en de prunus persica Peregrine. Allebei geven ze lekkere perziken met wit vruchtvlees en een pluizige schil. 

Gerechten met perzik

Als je een perzikboom in de tuin hebt, kun je dus rekenen op heel wat van deze smakelijke vruchten. Ze zijn heerlijk gewoon uit het vuistje, maar zeker ook verwerkt in gerechten. Zeker als perziken goed rijp zijn, kun je er veel kanten mee op. En wist je dat je ook perzik kunt inmaken? In dit artikel gaan we daar verder niet op in, maar het is zeker leuk om het eens op te zoeken.

Benieuwd naar allerhande gerechten met perzik? Lees dan zeker verder!

Warme perzik met honing en vanille ijs

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de perzik doormidden en verwijder de pit. Leg in een ovenschaal en zet voor 20 minuten in de oven. Schep op allebei de helften perzik een eetlepel honing en zet nog 10 minuten in de oven. Serveer met vanille ijs en amandelschaafsel.

Gerilde perzik en parmaham

Snijd de perzik doormidden en verwijder de pit. Grill direct op het rooster van de barbecue, ongeveer 3 minuten per kant. De perzik blijft vanbinnen stevig, maar krijgt wel een lekkere grillsmaak. Serveer de perzik op een bedje van rucola. Maak af met parmaham en een mooie balsamico.

Perziktaartjes met ricotta en munt

Deze heerlijke taartjes kun je maken met perzik uit blik of verse perzik. Benieuwd naar het recept? Die vind je hier!

Perzik met witlof en burrata

Maak 3 stronkjes witloof schoon en verwijder de harde kernen. Leg de witlof in een diep bord. Snijd de perzik in 8 stukjes. Leg in het bord met de witlof. Top af met burrata en geroosterde hazelnootjes. Lekker met balsamico-stroop.

Bellini

Pureer één verse, overrijpe perzik in de blender. Schep in een champagne glas en top af met champagne. Roer even voorzichtig door.

Erg gezond

Het water loopt mij tijdens het schrijven van dit artikel al in de mond. En wist je dat perzik niet alleen heel erg lekker is, maar ook super gezond? Zo bevatten perziken hoge hoeveelheden vitamine C, vezels en mineralen. Ook bevatten ze bétacaroteen, wat weer belangrijk is voor je ogen, huid, slijmvliezen en nog veel meer.  Een hele mooie vrucht om lekker mee aan de slag te gaan dus!

Jouw favoriete gerechten met perzik

Wat zijn jouw favoriete gerechten met perzik? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig 🙂

Bovenste afbeelding: LuAnn Hunt via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook