Damespraatjes Damespraatjes

Braadpan vs. slowcooker: vergelijking van kooktechnieken

Wil je heerlijke, langzaam gegaarde gerechten bereiden? Dan kun je daar zowel een braadpan als een slowcooker voor gebruiken. Beide items zijn ontzettend populair in de keuken en hebben ieder eigen voor- en nadelen. Maar hoe maak je de juiste keuze tussen deze verschillende kooktechnieken? Wij maken een vergelijking.

De voordelen van een braadpan

Laten we beginnen met de voordelen van een braadpan gebruiken voor het bereiden van heerlijke gegaarde gerechten. Er zijn namelijk meerdere redenen om voor deze pan te kiezen. Ten eerste is het een voordeel dat deze pan geschikt is voor alle warmtebronnen. Of je nu kookt op gas of beschikt over een inductie-, keramische- of elektrische kookplaat: het kan allemaal. Met een braadpan is het bovendien niet alleen mogelijk om vlees te braden, je kunt hier nog veel meer kanten mee op. Stoofpotten, soep, pasta koken: je hebt hiermee mogelijkheden genoeg. 

Nog een reden om te kiezen voor het gebruiken van een braadpan, is dat deze pan de warmte gelijkmatig verdeelt. Dat zorgt ervoor dat het vlees aan alle kanten gaar wordt. De levensduur is ook zeker een pluspunt van deze pan, want indien je het goed onderhoudt kun je er je hele leven lang plezier van hebben.

De voordelen van een slowcooker

Voor het langzaam garen van voedsel heb je ook de mogelijkheid om een slowcooker te gebruiken. Dit apparaat is hier speciaal voor ontworpen. Wat een groot voordeel is aan dit apparaat, is dat je het op de gewenste temperatuur kunt instellen met een timer. Je hoeft daardoor niet continu op te letten als je het gerecht aan het bereiden bent, wat bij een braadpan wel het geval is. Nog een reden om voor een slowcooker te gaan, is om de malsheid van het vlees. Alle voedingsstoffen worden behouden. Daarnaast is het apparaat heel gemakkelijk in gebruik, energiezuinig en veilig.

De nadelen van een braadpan

Je weet inmiddels meer over de voordelen van een braadpan, maar welke nadelen zitten eraan verbonden? Het eerste nadeel is dat het tijdrovend is. Je moet alert zijn op wat je aan het bereiden bent, omdat je anders de kans hebt dat het niet goed gaat. Daarnaast vereist het gebruik hiervan wel enige kennis en ervaring. Zet je het op hoog vuur, dan leidt het ook tot een hogere energierekening. Tenslotte is het wel van belang om de braadpan te onderhouden.

De nadelen van een slowcooker

Een slowcooker heeft ook diverse nadelen die goed zijn om te weten. Wat een nadeel is, is dat door het apparaat de korstige structuur verloren gaat. Ook is een slowcooker niet heel veelzijdig in verschillende gerechten. Vind je het lastig om de controle weg te geven? Dan is dit apparaat ook niet al te geschikt voor je, want je hoeft er verder maar weinig voor te doen om een gerecht klaar te maken. Zeker in vergelijking met een braadpan.

Nu je meer weet over de voor- en nadelen van deze methoden, kun je deze tegen elkaar afwegen om een weloverwogen keuze te maken. Voor welke methode je ook gaat, het is met beide kooktechnieken mogelijk om overheerlijke gerechten klaar te maken.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Becca Tapert via Unsplash

Reageer ook