Damespraatjes Damespraatjes

Wat eten tijdens Prinsjesdag?

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Een bijzondere en belangrijke dag én de start van het parlementaire jaar! Ik kijk altijd graag naar het voorlezen van de Troonrede en ben elke keer weer heel benieuwd wie wat draagt. In dit artikel beantwoorden we de vraag: wat eten tijdens Prinsjesdag? Lees en kook je lekker met ons mee? 

Wat eten tijdens Prinsjesdag?

Tijdens Prinsjesdag is er geen specifiek traditioneel gerecht dat geassocieerd wordt met het evenement. Gek als je het ons vraagt; het is immers een bijzondere dag. Op andere belangrijke dagen, zijn er namelijk wél specifieke dingen of gerechten die we maken. Zo eten veel mensen tijdens het Leidens Ontzet graag hutspot, kiezen we op Oudejaarsavond voor oliebollen en gaan we op Koningsdag massaal aan de oranje tompoezen. Gek dus dat we niet zo’n traditie hebben op Prinsjesdag. Kan daar geen verandering in komen?

Leuke maaltijden tijdens Prinsjesdag

Omdat er nu geen specifieke gerechten zijn die op Prinsjesdag gegeten worden, vinden wij het leuk om een paar suggesties te doen.

Lievelingseten koning Willem-Alexander

Officieel is niets bekend over de favoriete maaltijd van onze koning. Wel gaat er rond dat hij dol is op barbecuen. Als dessert zou hij graag voor hazelnootijs kiezen. Niet verkeerd!

Lievelingseten koning willem-alexander

Maude Frédérique Lavoie via Unsplash

Lievelingseten koningin Máxima

Koningin Máxima schijnt erg gezond te eten. En dat kun je wel zien! Daarnaast zou ze dol zijn op het eten uit haar vaderland: Argentinië. Denk aan heerlijke empanada’s met als dessert panqueque y dulce de leche (een pannenkoek met zoete melkcrème. Ook een hele goede optie om te eten tijdens Prinsjesdag!

lievelingseten koningin maxima

Ricardo Díaz via Unsplash

Hollandse pot

Tijdens Prinsjesdag zou je ook voor typisch Hollandse gerechten kunnen kiezen. Denk aan een lekkere snert, stamppot of haring met als toetje poffertjes of kleine pannenkoekjes. Altijd lekker én helemaal Prinsjesdag-proof!

wat eten tijdens prinsjesdag

Evgheni Russu via Unsplash

Praat mee

Wat is jouw lievelingseten? Kies je graag voor een speciale maaltijd op Prinsjesdag of eet je gewoon wat je normaal ook zou maken? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Fons Heijnsbroek via Unsplash

Reageer ook