Bij deze gerechten smaakt een glas champagne heerlijk!
Ben jij ook groot fan van champagne en andere mousserende wijnen? Ik zou het elke dag kunnen drinken en er dan nog steeds vol van kunnen genieten. Het verbaast mij al jaren waarom mensen vooral champagne vóór de maaltijd drinken. Ja, dat is heerlijk, maar wist je dat er zo veel meer momenten zijn waarop champagne je maaltijd naar een hoger niveau trekt? Sla dus groots in – bijvoorbeeld bij Bergovino – en ontdek alle gerechten waar champagne geweldig bij is!
Als aperitief
Champagne wordt op de meeste plekken als aperitief geschonken. Ik vind het altijd een leuke en feestelijke start van de maaltijd en als er champagne is drink ik dan ook graag mee. Ik vind een mooie droge mousserende wijn heerlijk bij de amuse of bij een borrelhapje. Een goed begin is het halve werk!
Salade
Bij een frisse salade zijn frisse wijnen vaak een goede keuze. Denk hierbij een een mooie pinot grigio, een sauvignon blanc of een grüner veltliner. Maar wist je dat ook champagne heel lekker is bij een salade? Zeker een keer proberen.
Kreeft
Kreeft is voor mij het ultieme luxe genieten! Ik eet hem het liefst zo puur mogelijk; zonder sausjes of gratin. Bij kreeft serveer ik altijd een klassieke salade en franse frietjes. Beter kan niet! Om het gevoel van luxe compleet te maken schenk ik hier graag champagne bij. Voor het gevoel, maar ook zeker voor de smaak!
Kaviaar
Net als kreeft is kaviaar een echt luxe product. In een restaurant bestel ik het vanwege de prijs zelden, maar thuis serveren we het wel heel graag. Ik doe dit op klassieke wijze, met blini’s, crème fraîche, ei en bieslook. Mijn man drinkt hier graag ijskoude wodka bij, maar ik houd het liever bij champagne.
Sushi
Bij sushi (en andere Aziatische gerechten) vind ik wijn vaak niet zo lekker. Champagne is daarentegen wél een hele goede match met zowel de rijst als de vis. Ook vind ik dat het een smaakmaker als wasabi goed kan hebben! Wijn schiet daarin (voor mij) toch vaak iets tekort.
Dessert
Waar ik jaren geleden het liefst een mierzoete dessertwijn bij de nagerechten schonk, kies ik tegenwoordig toch liever voor een witte wijn of champagne. Vooral als je een diner met champagne bent begonnen, is het heel erg leuk om hem ook zo af te sluiten. Je kunt voor een droge champagne kiezen, maar een lichtzoete demi-sec kan ook heel lekker zijn. Vooral als het gerecht wat zoeter is, is deze tweede optie het proberen waard.
Ga op ontdekking!
Van aperitief tot dessert: champagne kan echt bijna altijd! Ik vind het zo jammer als mensen denken dat mousserende wijnen alleen geschikt zijn als aperitief. Er zijn veel meer momenten waarop het gewoon heel lekker is om ervan te genieten. Ga dus ook vooral op zoek naar combinaties waar jij blij van wordt!
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Afbeelding: Claudio Schwarz via Unsplash