Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zit er 750 milliliter wijn in een standaard fles?

Gek eigenlijk. Koop je een flesje water, zit er een halve liter in. Een pak sap of fles frisdrank bevat vaak één tot anderhalve liter. Maar koop je een fles wijn, dan krijg je ineens 750 milliliter. HOEZO?! Julien Miquel van Social Vignerons ging op zoek naar het antwoord:

Laten we je maar meteen teleurstellen: er is geen officiële reden waarom er 750 milliliter in een gewone fles wijn zit. Maar, één ding is zeker, door de jaren heen is dit wel de wereldwijde standaard geworden.

 

Om te begrijpen waarom dit zo is, moeten we terug de schoolbanken in voor een lesje geschiedenis. Glazen wijnflessen waren voor de 19e eeuw nog maar nauwelijks beschikbaar. Voor deze tijd werd wijn vooral bewaard en vervoerd in kruiken en houten vaten.

Vanaf het moment dat wijn in glazen flessen werd bewaard, maakte heel Europa gebruik van vergelijkbare formaten. In Groot-Brittannië  flessen van ongeveer 900 milliliter, in andere delen van Europa flessen van 700 tot 800 milliliter. In 1979 was het de Verenigde Staten die als eerste officieel flessen voerden van 750 milliliter per stuk. Dit staat gelijk aan 1/5e Amerikaanse Gallon (757 milliliter). Uiteindelijk is dit principe wereldwijd overgenomen.

Maar waarom is 1 liter niet gewoon de standaard geworden? De meest voorkomende theorieën over waarom de flessen minder dan een liter waren, zijn:

  • 750 milliliter was de grootste fles die een glasblazer in één adem kon blazen.
  • 750 milliliter lijkt een logische hoeveelheid wijn voor één persoon om tijdens een maaltijd te drinken.

Tegenwoordig is het in Europese wetten vastgelegd dat het standaard formaat wijnfles 750 milliliter is. Slechts een handvol streken mag een ander formaat fles voeren.

Lees ook: 5 redenen waarom je elke dag wijn mag drinken

wijn-stock-760x440

Dit artikel verscheen eerder op Vivino

1 reactie

Julien Miquel -

Great to see my piece on Vivino was useful 🙂 Proost

Reageer ook