Damespraatjes Damespraatjes

Woon je in een gebied met hard water? Zo belangrijk is een waterontharder dan!

Hoe vaak sta jij stil bij de waterkwaliteit van het Nederlandse kraanwater? Zelf denk ik er eigenlijk nooit over na, behalve wanneer ik op vakantie ben. Pas als ik mijn flesje niet zelf bij een kraan kan hervullen, besef ik wat een luxe ons goede drinkwater is. Het Nederlandse kraanwater behoort tot de top van de wereld. Maar wist je dat het water dat uit jouw kraan komt, niet hetzelfde is als het water uit de kraan van iemand aan de andere kant van het land? 

Wat zijn de gevolgen van hard water?

De samenstelling van het kraanwater is afhankelijk van de plek waar je woont. Zo bevat het water op de ene plek veel kalk (hard water) en op de andere plek weinig kalk (zacht water). Van zacht water is bekend dat veel mensen het lekker vinden. Hard water smaakt vaak net een beetje anders. Maar kan hard water kwaad?

Gezondheid

Voor je gezondheid maakt het niks uit of je hard of zacht water drinkt. Er zijn mensen die beweren dat hard water gezonder zou zijn vanwege het calcium in de kalk. En hoewel calcium inderdaad goed voor je is, is de concentratie in hard water veel te laag. Lekker uit andere voedingsmiddelen halen dus!

Leidingen

Waar hard water helaas niet zo goed voor is, is voor je leidingen. Hard water bevat veel kalk en dit kan zich afzetten tegen je leidingwerk. Op termijn kan dit voor problemen zorgen.

Apparaten

Apparaten als je wasmachine en vaatwasser worden ook niet heel gelukkig van hard water. Ook hierbij kunnen kalkresten zich ophopen en voor problemen zorgen.

Oplossing

De beste oplossing als je in een gebied met hard water woont, is om een waterontharder te laten installeren. Waterontharders filteren overtollig kalk uit het leidingwater. Hierdoor heb je minder last van kalkaanslag en kalkafzetting. Benieuwd naar de werking waterontharders? De meeste waterontharders hebben een filter dat is gevuld met harskorrels. Harskorrels zijn geladen met natriumionen. Tijdens het filteren wordt het natrium afgestaan en binden de calciumdeeltjes zich aan de harskorrels.

Kosten

Je kunt op internet opzoeken of jij woont in een gebied met hard water of zacht water. Het plaatsen van een waterontharder kun je in de meeste gevallen het beste laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Wat de kosten hiervan zijn is afhankelijk van het soort waterontharder, de situatie in huis en het bedrijf dat hem installeert.

Zachtere smaak

Een mooie bijkomstigheid bij het installeren van een waterontharder is dat het kraanwater zachter gaat smaken. Veel mensen ervaren dit als lekkerder. Fijn bij het koken, maar ook bij het drinken van voldoende water.

Praat mee

Weet jij of je in een gebied met hard of zacht water woont? En heb jij ooit een waterontharder overwogen? Ga je dat doen na het lezen van dit artikel? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Giorgio Trovato via Unsplash

Reageer ook