Damespraatjes Damespraatjes

Op wijnreis deze zomer? Dit zijn de beste Europese wijnregio’s!

Afgelopen zomer kon ik een dikke vette ‘check’ op mijn wijnbucketlist zetten. Tijdens een weekend in Maastricht dronk ik namelijk voor het eerst een fles Chateau Margaux. Ik dronk hem niet helemaal alleen (al had ik dat wel gewild, haha!) en deelde hem met mijn man en twee goede vrienden. Het was een hele bijzondere ervaring die mij voor altijd zal bijblijven. Ik denk niet dat ik ooit een wijn heb gedronken die zachter smaakte. Daarnaast weet ik zeker dat ik nog nooit een wijn heb gedronken die duurder was… Goede wijnen hoeven natuurlijk niet altijd 1.000 euro per fles te kosten, maar voor deze ene keer zorgde het voor een zeer unieke en memorabele ervaring. Voor herhaling vatbaar? Absoluut. Maar eerst even flink sparen en een groepje vrienden verzamelen waarmee je de schade kunt delen. Mijn volgende punt op mijn wijnbucketlist is het bezoeken van de Bourgogne en daarna volgen eigenlijk alle andere geweldige wijnregio’s in Europa. Benieuwd wat de beste Europese wijnregio’s voor een wijnreis zijn? Lees dan mee!

Op wijnreis is altijd leuk. Voor mij is het de ultieme combi van roadtrippen, wijn drinken, lekker eten en heel veel van een regio zien. Onze laatste ‘wijntrip’ ging naar de Chianti in het Italiaanse Toscane. Wij waren hier met ons hele gezin op huwelijkreis en bezochten tijdens deze vakantie heel wat wijnhuizen en Italiaanse restaurants en hielpen zelfs met oogsten. Als kers op de taart lag ons huis ook nog eens middenin de wijngaarden én maakte de eigenares van het huis wijn met de druiven uit haar tuin. Een heerlijke krachtige Chianti uit eigen tuin; wat wil een mens nog meer?

Top-10 beste wijnregio’s

Niet alleen Toscane is een geweldige wijnregio, Europa kent er natuurlijk nog veel meer. Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, maakte een overzicht van de 10 beste regio’s voor wijnliefhebbers. Opvallend: Italië komt maar liefst vijf keer voor in deze top 10. De eerste prijs gaat naar een Franse regio en ook Spanje scoort goed. Alle regio’s bevinden zich in zonnige en relatief warme gebieden, heerlijk voor een vakantie dus. Regio’s uit Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europese landen ontbreken. Uiteraard zijn ook daar geweldige wijnen te vinden, dus wees niet bang om ook daar eens op wijnreis te gaan. Deze top-10 kwam tot stand door te kijken naar de gemiddelde prijs van een fles wijn, het aantal wijnproducenten in het land, het aantal liters wijn dat per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd, het aantal wijnbouwgebieden (meer dan 120) en het aantal masteropleidingen in oenologie in het land. Alle gegevens werden gewogen en hier rolde de top-10 uit!

In dit artikel nemen we de vijf beste wijnregio’s nader onder de loep. Lees het hele artikel van Holidu om de complete top-10 te bekijen.

1. Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Een terechte nummer één is Nouvelle-Antuique naar mijn idee absoluut. Je vindt er natuurlijk de geweldige Bordeaux en Languedoc, maar ook distillaten als Cognac en Armangnac. De regio an sich heeft meer dan 11.000 (!) wijngaarden en het is hiermee een waar paradijs voor wijn-enthousiasten. Niet alleen de wijn is geweldig, de regio staat ook bekend om haar prachtige natuur én goede keuken.

2. Sicilië, Italië

Het eilandgevoel, geweldig eten en waanzinnige wijnen; het is er allemaal op het Italiaanse Sicilië. Dit eiland heeft een rijke geschiedenis en huisvest 119.000 hectare aan wijngaard. Je drinkt hier wijnen als Malvasia, Novello en Catarratto Bianco en het is dan ook de moeite waard om het hele eiland per auto te ontdekken. Groots inkopen? Probeer met de wijnboer af te spreken dat hij de wijnen opstuurt. Zo hoeven jullie deze niet mee te nemen in het vliegtuig naar huis.

3. Castilia la Mancha, Spanje

Dol op karakteristieke wijnen als Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot? Dan zou ik het Spaanse Castilia la Mancha zeker op jullie reislijstje zetten! Het gebied kent 27 wijnregio’s en brengt vriendelijk geprijsde wijnen voort. Castilia la Mancha ligt op ongeveer 20 uur rijden van Amsterdam. Een behoorlijk eind, maar is het meer dan waard!

4. Campanië, Italië

Op nummer vier vinden we alweer het tweede (en zeker niet het laatste) Italiaanse gebied in deze top-10. Campanië in Italië kent een enorme wijngeschiedenis, die teruggaat tot de 12e eeuw vóór Christus. Het is ongelofelijk gaaf om een van de oudste wijngebieden van Italië te ontdekken en daarnaast te genieten van de ruïnes van Pompeii en de traditionele boerenkeuken.

5. Umbrië, Italië

Het ‘groene hart van Italië’ mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Je drinkt hier wijnen van rode Sagrantino-druiven Sangiovese, Colorino en  diverse andere Italiaanse druifsoorten. Wat bijzonder is, is dat hier niet alleen klassieke Italiaanse druivensoorten worden verbouwd, maar ook internationale klassiekers als Cabernet en Merlot.

Jouw wijn-bucketlist

Het is voor mij echt een droom om alle regio’s een keer te bezoeken. Bekijk voordat je gaat ook zeker even welke regio wanneer op z’n best/mooist is. Welke regio staat bovenaan jouw wijn-bucketlist? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd erg gezellig 🙂

Foto door Laker via Pexels

Reageer ook