Damespraatjes Damespraatjes

Waarom eten vacumeren: wij geven 3 redenen!

Al jaren roep ik het: ik heb een ernstige kook-verslaving. Mensen schrikken zich altijd een hoedje als ik dit uitspreek, maar moeten hard lachen als ze zich realiseren dat het om ‘koken’ en niet om een illegaal wit poedertje gaat. En het is waar; ik zou doodongelukkig worden als ik niet meer zou kunnen koken. In de eerste plaats natuurlijk omdat ik bijna geen eten meer zou binnenkrijgen. Maar vooral omdat ik koken een hele ontspannen bezigheid vind. Waar de één tot rust komt met een kop thee op de bank, heb ik dat tijdens het bereiden van een kerstmenu. 

Mijn keuken is dan ook een soort waar ‘kook-walhalla’. Ik heb een heerlijk kookeiland van vijf meter lang, een zespits gasfornuis, twee ovens en heel veel keuken-apparatuur. Voor mij onmisbaar zijn mijn KitchenAid, sousvide en vacumeermachine. Over die laatste wil ik het in dit artikel graag even hebben. Voor mijn mede-kookverslaafden een keigoede tip 🙂

Waarom eten vacumeren?

Met een vacumeermachine kun je eten (of iets anders natuurlijk) vacuüm verpakken. Dit doe je meestal met stevige plastic zakken die ook meteen geseald kunnen worden. Hierdoor is je voedsel luchtvrij verpakt en daar zijn heel veel voordelen aan verbonden. Waarom eten vacumeren? In dit artikel geven we je drie redenen!

Houdbaarheid verlengen

Door voedsel luchtvrij te verpakken, krijgen bacteriën en schimmels minder kans. Door eten te vacumeren blijft het langer houdbaar en vers. Super fijn als je bijvoorbeeld een groot diner organiseert, maar je groenten/vlees al een paar dagen eerder inkoopt. Door het gevacumeerd en gekoeld te bewaren merkt niemand dat je het al een paar dagen in huis hebt. Hygiënischer werken en lekkerder eten dus!

waarom eten vacumeren

Edward Howell via Unsplash

Sous vide koken

Als je al eens sous-vide hebt gekookt, dan hoef ik je waarschijnlijk niks te vertellen over vacumeren 😉 Ken je deze techniek nog niet? Lees dan zeker even mee. Bij het sous-vide koken, dompel je gevacumeerd voedsel onder in een warm waterbad. Hier kan het onder zeer constante temperaturen garen. Dingen als vlees, vis en groenten worden zo absoluut op hun lekkerst.

Neemt minder ruimte in

Bij het verwijderen van lucht uit een verpakking, neemt het direct een stuk minder ruimte in de ijskast in. Zeker als je veel kookt (en dus ook veel ingrediënten in huis hebt) kan de ijskast snel te vol zijn. Je kunt er dan natuurlijk een extra ijskast bijkopen, maar beter gebruik maken van de ruimte in je bestaande ijskast is natuurlijk voordeliger.

Praat mee

Waarom eten vacumeren? Het vacumeren van voedsel heeft zo veel voordelen. Ik gebruik mijn vacumeermachine echt elke week wel. Wat zou jij er allemaal mee willen doen? En krijg jij ook direct allemaal leuke recept ideeën in je hoofd? Bij het schrijven over vacumeren krijg ik al weer helemaal zin om de keuken in te duiken. Ach, dat komt door die hardnekkige kookverslaving he 😉

Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Afbeelding: Shutterstock

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook