Damespraatjes Damespraatjes

Brandwonden opgelopen in de keuken? Dit kun je tegen de littekens doen!

Ruim vijftien jaar geleden maakte ik met mijn ouders en zusjes een waanzinnige reis door Thailand. Hier bekeken we oude tempels, reisden we door de Thaise binnenlanden en gingen scuba duiken in de Golf van Thailand. Omdat ik last heb van astma moest ik voordat ik mocht duiken een medische keuring ondergaan. ‘No problem, hop on my bike’, zei de duikinstructeur. Als échte Hollander verwachtte ik een fiets, maar dat bleek een scooter. De scooters in Thailand voldoen aan ietwat minder strenge eisen dan de Nederlandse. Bij het opstappen brandde ik direct mijn been aan de uitlaat. Auw, een lelijke brandwond! We zijn nu dus vijftien jaar verder en van de brandwond is niets meer te zien. Maar wat als je wél littekens overhoud aan een brandwond? Brandwonden opgelopen in de keuken? Dit kun je tegen de littekens doen!

Oorzaken brandwonden

De kans dat je achterop een Nederlandse scooter brandwonden oploopt is klein. In Nederland zijn de uitlaten een stuk beter beschermd. Dat neemt helaas niet weg dat er geen andere manieren zijn waarop je wel brandwonden kunt oplopen. Veel voorkomende oorzaken van brandwonden zijn hete vloeistof verbranding (bijvoorbeeld door een kop thee die omvalt), contactverbranding (het aanraken van de strijkbout of oven), vuur- of vlamverbranding (bijvoorbeeld door een steekvlam uit de barbecue of open haard), verbranding door elektriciteit (bijvoorbeeld door een ondegelijke broodrooster) en chemische verbranding (contact met een brandende chemische stof).

Wat te doen bij brandwonden

Als je bovenstaande leest zal het je niks verbazen dat de keuken een plek is waar relatief vaak brandwonden optreden. Direct na het ontstaan van de brandwond is het belangrijk rustig te blijven en adequaat te handelen. Bij ernstige verbranding is het belangrijk zo snel mogelijk een ambulance te bellen. Verder is het belangrijk de brandwond zo snel mogelijk te koelen, door de verbrande plek onder lauw (tussen de 15 en 30 graden) stromend water te houden. Raak de brandwond zo min mogelijk aan en smeer er niets op. Tegen de pijn kun je paracetamol nemen. Neem bij twijfel over de ernst van de brandwond altijd contact op met arts.

tegen de littekens doen

Unsplash+

Wat kun je tegen de littekens doen?

Een brandwond kan een litteken achterlaten. Hoewel littekens naar verloop van tijd vaak minder zichtbaar worden, kun je ze als ontsierend blijven ervaren. Een littekencorrectie kan dan een welkome behandeling zijn. Ook bij een littekencorrectie geldt: het litteken kan minder opvallend en zichtbaar worden. Helaas zal hij niet helemaal verdwijnen. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk in de behandeling ervan en de meeste mensen ervaren hun litteken na de behandeling als mooier en minder storend dan ervoor.

Kliniek kiezen

Stap nooit zomaar ergens binnen voor een littekenbehandeling. Kies voor een gerenommeerde en betrouwbare kliniek waar ze hier veel ervaring in hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een cosmetische kliniek, waar ze ook behandelingen zoals een borstvergroting, liposuctie, laserbehandeling, facelift en haartransplantatie doen. Bespreek bij twijfel met je huisarts of de door jou gekozen kliniek goed staat aangeschreven. Kijk bijvoorbeeld altijd of de kliniek in het bezit van een  ZKN-keurmerk is en of de chirurgen aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie (NVPC). Uiteindelijk is het ook belangrijk dat jij je als patiënt gehoord en gezien voelt. Het is helemaal niet gek om diverse klinieken te bezoeken en dan te beslissen waar je geholpen zou willen worden. Het is tenslotte jouw lichaam.

Elk litteken heeft een verhaal

Hoe vervelend een litteken ook is, elk litteken heeft een verhaal. Dit verhaal maakt jou uniek en heeft je gevormd als mens. Toch is het zo dat je ook niet altijd en overal met dit verhaal geconfronteerd wilt worden. Dankzij een goede behandeling kan het litteken aanzienlijk minder aanwezig worden.

Praat met ons mee

Heb jij een litteken door een brandwond? Is dit in de keuken ontstaan of op een andere plek? En overweeg je dit te laten behandelen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Michal Balog via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook