Damespraatjes Damespraatjes

Bakken in een pan zonder antiaanbaklaag: wat zijn de voordelen?

Eens in de zoveel jaar kiep ik al mijn oude pannen weg en vervang ze voor nieuwe. De pannen waarin ik bak zijn daarin leidend; ik ben wat huiverig van beschadigde koekenpannen. Ik ben overgestapt naar pannen zonder antiaanbaklaag en dat heeft vele voordelen.

Veel van mijn vrienden maken al jaren gebruik van een pan zonder antiaanbaklaag en inmiddels snap ik waarom. Wel heb ik gekozen voor producten zonder PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die een water en vetafstotende werking hebben. Je vindt PFAS dus bijvoorbeeld in regenkleding, dozen waarin pizza zit, bakpapier maar ook in pannen met een antiaanbaklaag. Er kunnen dus gezondheidsrisico’s kleven aan de beschermlagen maar alleen als de pan is beschadigd. Het is dus zaak de pannen op tijd te vervangen en tijdens het koken voorzichtig te zijn met scherp lepels en spatels.

Pan zonder antiaanbaklaag

Wil je je koekenpannen ook vervangen? Kies dan voor een koekenpan zonder teflon. Als je bakt in een teflon pan kan er bij hoge temperaturen een giftige stof vrijkomen. En dat wil je niet. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld keramische pannen. De antiaanbaklaag in deze pannen biedt vele voordelen. Zo brandt het eten dat je erin bereidt veel minder snel aan. Dus de tijd dat je met je houten spatel in je pan staat te hakken en te schaven is verleden tijd. Ook is de pan na gebruik veel makkelijker af te wassen. De pan kan in de vaatwasser, maar met de hand heb je ‘m ook zo schoon. Omdat er nauwelijks resten in de pan blijven kleven, zijn er minder beschadigingen waardoor je langer plezier hebt van je pan.

pan zonder antiaanbaklaag

Heather Gill via Unsplash

Je moet er wel even bijblijven

Koekenpannen zonder teflon gaan veel langer mee, zelfs als de pan lichte beschadigingen heeft kan de pan nog veilig worden gebruikt. Een ander voordeel is dat het voedsel eerder gaar bakt in een pan zonder teflon. Dat komt omdat de antiaanbaklaag het garen van eten tegenhoudt. Vlees, vis of groenten zijn dus veel sneller klaar. Bovendien worden vlees- en visgerechten knapperiger. Waar je wel aan moet denken is erbij blijven omdat het in een pan zonder teflon veel sneller klaar is.

Wat heb je nodig?

Als je besluit om je oude pannenset de deur uit te gooien en nieuwe te koken, bedenk je dan eerst wat je nodig hebt. Pannen zijn er namelijk in verschillende maten en daaraan hangen uiteenlopende prijskaartjes. Het is maar net wat je wilt besteden en hoe intensief de pannen worden gebruikt. Naar de maat van de pan kijken is slim, want misschien kom je in de verleiding een heel grote pan te kopen die je misschien wel nauwelijks gebruikt. Dat is zonde. Een pan om vlees, vis of eieren in te bakken is handig, een klein pannetje voor bijvoorbeeld een omelet en misschien wel een grotere pan om bijvoorbeeld soep in te koken.

Past de pan op je kookplaat?

Veel pannen kun je gebruiken op verschillende kookplaten, maar er zijn uitzonderingen. Let daar dus op als je een nieuwe set aanschaft.

Ik ben om en heb een mooie pan zonder antiaanbaklaag uitgezocht. Voorlopig hoef ik niet meer op pannenjacht en kokkerel ik gezond en met veel gemak.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Cooker King via Unsplash

Reageer ook