Damespraatjes Damespraatjes

Het perfecte biertje tappen? Dat doe je zo!

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een echte foodie ben. Als ik op vakantie ga boek ik een hotel op basis van het aantal goede restaurants op loopafstand. Op mijn verjaardag wil ik wijn of etentjes in plaats van cadeaus. En als vrienden bij ons komen eten zorg ik er altijd voor dat er minimaal vier gangen op tafel verschijnen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik als student een horeca-bijbaan had. Wat ik daar onder andere leerde was gastvriendelijk denken, hard werken én het perfecte biertje tappen. Moeilijk is het niet, maar het is wel belangrijk de basisregels na te leven. We vertellen er alles over. 

Goede tap

Het perfecte biertje tappen begint met een goede tap. In de meeste kroegen, restaurants en café’s werken ze met professionele biertaps. Voor thuis zijn die meestal te groot en niet nodig. Als je weinig bier drinkt maar op een feestje toch een biertap wil, kun je er een huren. Drinken jullie graag bier en/of geef je regelmatig een feestje? Dan is een tap voor thuis, zoals bijvoorbeeld de Jupiler PerfectDraft, zeker een aanrader.

Schone glazen

Gebruik een glas dat goed schoon en vet- en zeepvrij is. Maak het glas eerst schoon in een bak met water en zeepsop. Spoel het daarna na met schoon en koud water. Laat het glas uitlekken. Trekken er droge plekken in het glas? Herhaal dan het schoonmaakproces.

Doorlopen

Sla de tap in één keer open en laat de eerste scheut bier weglopen. Dit wordt ook wel de ‘prop’ genoemd. Het is niet nodig om de tap lang te laten doorlopen. Eén seconde is al voldoende. Laat de tap open en ga door naar de volgende stap.

Schuin houden en op tijd kantelen

Positioneer het glas in een hoek van 45 graden onder de tap. Als het glas voor 4/5e gevuld is kantel je hem zodat hij recht onder de tap hangt. Als het glas vol is sla je de tap dicht en zet je het glas neer. Let op: zet het glas niet recht onder de tap. Eén druppeltje bier kan de perfecte schuimlaag al kapotmaken.

Eén keer afstrijken

Pak nu een schone spatel en beweeg deze in een hoek van 45 graden over de schuimlaag. Doe dit maar één keer! Vaker afstrijken zorgt ervoor dat het vliesje dat over de schuimlaag ligt wordt verwoest en dat je bier sneller doodslaat. Oh enne, met die spatel op de lekbak onder de tap tikken is niet chique. Nadat je het bier één keer hebt afgestreken zet je hem gewoon weg.

Niet bijvullen

De perfecte schuimlaag is twee vingers breed. Heeft je bier te veel of te weinig schuim? Ga het glas dan niet bijvullen. Te veel schuim trekt vaak vanzelf bij. Heb je te weinig schuim? Tap het biertje dan liever helemaal opnieuw. Heb je iemand in je gezelschap die gek is op schuimvrij bier? Dan kan hij/zij hem natuurlijk opdrinken.

Tappen is niet moeilijk, maar het is zeker even oefenen. ‘Slecht’ tapgedrag (zoals met de spatel op de lekbak tikken) kan er snel insluipen en is moeilijk om af te leren. Begin er dus niet mee!

Afbeelding: Amie Johnson via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook