Damespraatjes Damespraatjes

Hoe combineer je design en functionaliteit in je keuken?

Of je nou je potje kookt in een klein keukentje met gekregen pannen, of in één van de luxe keukens van Goergen keukens met een bij elkaar horende pannenset, het is belangrijk dat je er uit de voeten kunt. Oftewel, rommeltjes die niet in de keuken horen, die moet je er dan ook zo min mogelijk rond laten slingeren. Schoenen horen in de gang en niet in de doorloop van het gasfornuis (of de inductieplaat) naar de koelkast enzovoorts. Klinkt streng vind je niet? Maar om je keuken met eigen verzonnen design óf prachtig op elkaar afgestemd geheel functioneel te kunnen gebruiken, is het van belang dat er ruimte is en dat alles wat je nodig hebt aanwezig is. En misschien moet je daarvoor zelfs wel een aantal dingen veranderen. Hoe combineer je design en functionaliteit in je keuken? Ik ga er nog even over door…

Maak een plan

Voordat je begint met het echte (laten) ontwerpen van je design keuken, is het belangrijk om alles eerst eens goed voor jezelf op een rij te zetten. Wat heb je precies nodig? Hoeveel ruimte wil je om te koken? Wil je een kookeiland installeren of prefereer je een rechte keuken met lang aanrechtblad? Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Door een plan te maken, kun je ervoor zorgen dat je keuken uiteindelijk zowel functioneel als mooi is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Goergen Keukens (@goergenkeukens)

Kies de juiste apparatuur

Kies apparatuur die past bij je behoeften, maar ook bij je budget. Bedenk bijvoorbeeld of je een gas- of inductiekookplaat wilt, of dat je een aparte oven en magnetron nodig hebt. Wellicht is inbouwapparatuur wel een goede optie voor je?

Zorg ervoor dat je apparatuur van goede kwaliteit kiest, zodat het lang meegaat. Natuurlijk kun je ook tweedehands artikelen aanschaffen, maar de ervaring leert dat iets nieuw kopen vaak interessanter is. Je hebt dan tenslotte ook altijd nog garantie op de producten, mocht er iets mee zijn.

Denk na over opbergruimte

Opbergruimte is een belangrijk aspect van een functionele keuken. Denk goed na over waar je je keukengerei, pannen, borden en bestek wilt opbergen. Kies bijvoorbeeld voor prachtige greeploze kasten, welke helemaal passen bij een moderne designkeuken. Heb je veel potjes en dergelijke dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een apothekerskast, waar je alles in kunt opbergen. Op deze manier heb je een minder vol aanrecht, wat zorgt voor meer werkruimte voor jezelf. Het ziet er niet alleen netjes uit, je weet ook direct alles terug te vinden als je het op een vaste plek opbergt.

Let ook op de ergonomie

Ergonomie is erg belangrijk, maar logischerwijs misschien niet het allereerste waar je aan denkt. Denk na over hoe je je keuken het beste kunt indelen, zodat je efficiënt kunt werken. Het werkblad dient op goede hoogte te zijn en daarnaast is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat je niet hoeft te bukken om iets uit de koelkast te pakken. Kun je ergens lastig bij, zorg dan dat er een krukje is waar je op kunt staan, Jezelf uitrekken is niet heel erg goed voor je rug namelijk.

Vraag om advies

Als je hulp nodig hebt bij het ontwerpen van je keuken, aarzel dan niet om advies te vragen. Ga ervoor zitten met een professionele ontwerper of een keukenspecialist. Deze kan je helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur, materialen en opbergoplossingen die passen bij jouw wensen, behoeften en budget.

Hoe heb jij de keuken ingericht? Is het een allegaartje, of heb je een op elkaar afgestemd geheel?

Afbeelding: Max Rahubovskiy – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook