Damespraatjes Damespraatjes

Deze 6 Aziatische sauzen mogen niet in je keuken ontbreken

Nederland is jarenlang een land geweest waar we vooral aardappelen, groente en vlees aten. Daar is niets mis mee natuurlijk, maar persoonlijk ben ik blij dat er steeds meer ruimte is voor eten uit andere werelddelen. Wij eten zelden een AVG-tje en laten ons bijna altijd inspireren door de Zuid-Amerikaanse, Aziatische, Zuid-Europese, Oosterse en Australische keuken. De boekenkast staat vol met exotische kookboeken en de bijzondere sausjes passen bijna niet meer in de keuken. Benieuwd naar mijn favoriete sauzen uit de Aziatische keuken? Deze 6 Aziatische sauzen mogen niet in je keuken ontbreken!

Sriracha

Ik ben dol op pittig eten en ik heb dan ook altijd heel veel hete sausjes in huis. Mijn all time favorite is en blijft Srirachasaus! Deze pittige saus komt oorspronkelijk uit Thailand en wordt gemaakt van chilipeper, knoflook, azijn, zout en suiker. Sriracha is zeer smaakvol en combineert lekker met Thaise en andere Aziatische gerechten, maar ook op pizza, pasta of een broodje is het heerlijk. Vind je de pure saus wat te pittig? Combineer het dan eens met wat mayonaise.

Ponzu

Ponzu is een échte musthave als je van lekker koken en eten houdt. Deze saus komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gemaakt van rijstazijn, shoyu, mirin en yuzu (of ander citrusfruit). Samen combineert dit tot friszure saus die perfect met veel producten combineert. Denk aan (rauwe) vis, groenten, avocado en/of vlees.

Hoisinsaus

Een andere Aziatische klassieker, is Hoisin saus. De licht zoete en kruidige saus is een veelgebruikt ingrediënt in de Kantonese keuken. Het is dan ook lekker bij Chinese gerechten, maar ook bij een stukje vlees, om een loempia in te dippen of als woksaus.

Crispy chili olie

Crispy chili olie is de saus-trend van dit moment. Ik at het vier jaar geleden toen onze au pair dumplings maakte. Dit serveerde ze met een goddelijke crispy chili olie. Je kunt hem tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Ook onwijs lekker bij noodles, gebakken rijst, in soepen, bij curry en op de saté.

Kewpie

De een na laatste op ons lijstje is weer een Japanse saus: kewpie. Kewpie is een Japanse mayonaise die optimaal combineert met sushi en okonomiyaki. Kewpie mayo is iets pittiger dan de Nederlandse mayo en is erg lekker over broodjes, op burgers en bij gefrituurde kip. Ik vind deze mayonaise verslavend lekker en gebruik hem tegenwoordig vaker dan de klassieke Hollandse of Franse mayo.

Gochujang

Tot slot Gochujang. Dit is een pittige Koreaanse chilipasta, gemaakt van chilipepers, gefermenteerde sojabonen en rijst. Deze pasta vormt de basis van heel veel heerlijke Koreaanse sauzen en gerechten, zoals voor bijvoorbeeld topokki, kimchi en Koreaanse marinades. Zeker een keer proberen!

Praat met ons mee

Welke van deze Aziatische sauzen ken jij al? Welke ken je nog niet? En welke vind je nou het aller lekkerst? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Afbeelding: Marta Filipczyk via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook