Damespraatjes Damespraatjes

7 essentiële keukentools die iedere thuiskok moet hebben

Kook jij een stuk uitgebreider dan ik (lees: voorgesneden groente, pannenkoekenmix uit een pak, of een druk op de Thuisbezorgd-knop)? Ja?! Dan zijn er wel een aantal keukentools die je zeker weten moet hebben om lekker aan de slag te gaan, net als onze Mara. Ze maken het koken niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker en efficiënter. In dit artikel bespreken we 7 essentiële keukentools die iedere thuiskok moet hebben.

Een goede messenset

Een goede messenset is natuurlijk één van de belangrijkste zaken die je moet hebben als je houdt van wat uitgebreider koken. Hiermee kun je namelijk snel en efficiënt ingrediënten snijden, hakken en snipperen. Het is daarbij belangrijk om te investeren in kwaliteitsmessen die lang meegaan en goed scherp blijven. Een complete set messen bestaat minimaal uit een koksmes, een broodmes, een groentemes en een schilmesje. Vaak kun je deze sets kopen inclusief messenblok, welke je natuurlijk prachtig kunt uitstallen in één van de keukens met kookeiland van Nuva Keukens.

Een koksmes is een veelzijdig mes dat kan worden gebruikt voor het hakken en snijden van groenten, fruit, vlees en vis. Een goed koksmes is scherp en licht van gewicht, zodat je het gemakkelijk kunt hanteren. Je kunt deze messen ook vaak bij kookwinkels laten slijpen. Slagerijen bieden deze service ook regelmatig aan.

Snijplank

Een snijplank is een van de meest gebruikte keukentools in iedere keuken. Je kunt er ingrediënten op snijden, hakken en raspen. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een snijplank van goede kwaliteit. Let er wel op dat je de snijplank na gebruik goed schoonmaakt, om besmetting met bacteriën te voorkomen. Het is sowieso aan te raden om gebruik te maken van verschillende kleuren snijplanken, welke je op een nette manier kunt opbergen in jouw u keuken:

  • Rood, voor rauw vlees.
  • Blauw, voor vis, schaal- en schelpdieren.
  • Groen, voor groenten en fruit.
  • Geel, voor rauw gevogelte.
  • Bruin, voor gebraden vlees en worst.
  • Wit, voor kaas en brood.

Een keukenweegschaal

Met een keukenweegschaal kun je op een nauwkeurige manier ingrediënten afwegen en hierdoor dus de juiste hoeveelheden gebruiken in je recepten. Zeker als je bijvoorbeeld regelmatig taarten bakt, is dit een handig apparaat.

Mengkom

Een mengkom wordt gebruikt om ingrediënten te mengen en te combineren voor verschillende gerechten. Mengkommen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, van roestvrij staal tot plastic. Het is het beste om een mengkom te kiezen die groot genoeg is om te gebruiken voor verschillende doeleinden.

Een staafmixer

Een staafmixer is erg handig als je soepen, sauzen en smoothies wilt maken. Je kunt hiermee namelijk je ingrediënten snel en eenvoudig pureren en mengen. Kies voor een staafmixer met verschillende opzetstukken, zodat je hem voor verschillende gerechten kunt gebruiken.

Meerdere ovenschalen

Een ovenschaal gebruik je om lasagne, ovenschotels en andere ovengerechten in te bereiden. Kies voor een ovenschaal van glas of keramiek, zodat je de voortgang van het gerecht in de gaten kunt houden. Het is wel aan te raden om verschillende groottes aan te schaffen. Als er dan een keer meer mensen mee-eten dan kun je altijd een grotere variant erbij pakken.

Thermometer

Een thermometer is essentieel voor het bereiden van vlees en vis. Het zorgt ervoor dat je het vlees op de juiste temperatuur kunt garen, om de juiste smaak en textuur te krijgen. Sommige stukken vlees zijn nou eenmaal het lekkerste als je ze op een bepaalde manier bereidt. Kies voor een digitale thermometer met een duidelijk afleesbaar scherm.

Beschikt jouw keuken over al deze tools? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Alyson McPhee on Unsplash

Reageer ook