Damespraatjes Damespraatjes

Bewust online winkelen: 5 tips

Online shoppen heeft het afgelopen decennium een flinke vlucht genomen. Sluitingen van fysieke winkels tijdens de coronacrisis joegen dit in 2020 en 2021 alleen nog maar verder aan, maar online winkelen is ook daarna onverminderd populair gebleven. En dat is ook niet gek, want online spullen bestellen heeft diverse voordelen. Het biedt gemak en het bespaart je tijd. Je kunt het vanuit je luie stoel thuis doen op het moment dat het jou uitkomt, je vult je online winkelwagen met een paar klikken, je bent geen brandstof- en parkeerkosten kwijt, je hoeft geen drukke winkels in en je hoeft niet met zware spullen te sjouwen.

Bij een duurzame keuze ook nadenken over het transport

Toch is het niet onbelangrijk online winkelen wel bewust te blijven doen. Nu duurzaamheid een steeds belangrijke rol gaat spelen bij veel mensen is het goed niet alleen te kijken naar onder meer de gebruikte materialen, productielocatie en arbeidsomstandigheden, maar ook naar hoe iets verzonden wordt. Neem als voorbeeld bak spullen. Hoe kun je nu ook als het gaat om het transport een duurzame keuze maken?

1.    Vergeet niet dat verzenden en retourneren geld kost

Er zijn allerlei marketingtrucs om mensen over te halen iets te kopen. Een van deze dingen is het aanbieden van ‘gratis verzending en retourneren’. Diverse bekende, grote webshops hanteren dit, om potentiële kopers maar het idee van voordeel te geven. Toch is dit een simpel lokkertje, want de verzendkosten moeten uiteindelijk toch betaald worden en zitten gewoon in de prijs verwerkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg webwinkels die hier transparanter in zijn. Om mensen bewust online te laten winkelen worden er verzendkosten in rekening gebracht, tenzij ze voor een minimaal bedrag aankopen doen.

2.    Bestel een voorraadje

Een minimaal orderbedrag voor gratis verzending laat mensen dus bewuster online winkelen. Plan wat meer vooruit en bedenk goed wat je de komende tijd nodig hebt. Door een voorraadje te bestellen bespaar jij op verzendkosten, en hoeven vervoerders minder vaak te rijden.

3.    Bestel samen met iemand anders

Ben je regelmatig in de keuken bezig om heerlijke taarten of bijvoorbeeld cupcakes te bakken? Grote kans dat je een vriend, familielid of collega hebt die dat ook doet. Wil je bewust online winkelen en verzendkosten voorkomen? Plaats dan samen met iemand anders een bestelling.

4.    Bestel niet teveel

Het hanteren van een minimaal orderbedrag heeft voordelen zoals je kunt lezen, maar je moet er ook wel weer een beetje mee uitkijken. Het kan namelijk ook aanzetten tot onnodig veel kopen, om maar aan dat bedrag te komen. Heel goed als je wat meer probeert te bestellen in een keer, maar voorkom dat je bederfelijke waar uiteindelijk moet weggooien of bakhulpmiddelen of gereedschap bestelt dat je uiteindelijk toch niet gebruikt.

5.    Zorg dat je precies weet wat je bestelt

Online winkelen heeft tot slot als grote nadeel dat je iets niet in het echt hebt gezien. Het komt dan ook vaak voor dat producten anders zijn dan kopers verwachtten. Wil je bewust winkelen en onnodige (retour)zendingen voorkomen? Zorg dan dat je precies weet wat je koopt door goed de productomschrijvingen te lezen en naar de foto’s te kijken. Twijfel je ergens over, of wil je meer informatie over een product? Neem dan contact op met de webshop die het product verkoopt, en bestel het product niet maar gewoon op de gok.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door RODNAE Productions via Pexels

 

Reageer ook