Recept: Jamie Oliver’s paddenstoelen risotto

Zijn jullie ook zo’n groot fan van Jamie Oliver? Ik wel! Ik vind zijn gerechten heerlijk en hij lijkt me ook nog eens een super sympathieke vent. Reden genoeg om een van zijn recepten vandaag eens op Kookpraatjes in het zonnetje te zetten, namelijk zijn beroemde pannenstoelen risotto. Super simpel om te maken en succes gegarandeerd! Kende jij dit lekkere recept al?

Ingrediënten  (6 personen)

 

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 selderij stengels, fijngesneden
  • 400 gram risotto
  • 75 ml vermouth of witte wijn
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 4 grote handen met paddenstoelen-mix
  • Een paar takjes kervel, peterselie en/of dragon, fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel boter
  • 2 handen versgeraspte parmezaanse kaas
  • Extra virgin olijfolie en gewone olijfolie
  • 1.5 liter warme kippenbouillon
  • 1 handje gedroogde porcini paddenstoelen

Bereiden

1. Doe de gedroogde porcini paddenstoelen in een bakje. Giet hier één soeplepel warme kippenbouillon overheen om ze zacht te maken. Laat dit een paar minuten staan en haal ze als ze zacht zijn uit de bouillon. Hak ze fijn.

2. Neem een grote pan en besprenkel hem rijkelijk met olijfolie en voeg hier de ui en selderij aan toe. Laat dit op een laag vuur 10 minuten opwarmen. Zet na 10 minuten het vuur hoger en voeg hier de risottorijst aan toe. Roer goed door.

3. Voeg hier nu de vermout of wijn aan toe. Roer ook de fijngehakte porcini  en een snuf zout door de risotto. Schep een soeplepel door de risotto en roer ook dit weer goed door. Draai het vuur weer op een lage stand en blijf bouillon toevoegen en roeren. Voeg elke keer als het vocht bijna opgenomen is weer een schepje nieuwe bouillon toe. Ga hiermee door totdat de rijst zacht is, maar wel een kleine bite heeft. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

4. Neem in de tussentijd een grill pan en laat deze zo heet mogelijk worden. Grill hier de paddenstoelen-mix op totdat ze zacht en gaar zijn. Doe ze wanneer ze gaar zijn in een kom en voeg hier de fijngehakte kruiden aan toe. Breng op smaak met een snufje zout en  citroensap. Meng met je handen alles door elkaar.

5. Neem de risotto van het vuur en roer hier de boter de parmezaanse kaas doorheen. Doe een deksel op de pan en laat de risotto ongeveer 3 minuten rusten.

6. Verdeel de risotto over 6 borden. Schep hier de paddenstoelen over en maak af met een beetje extra parmezaanse kaas en besprenkel het met extra virgin olijfolie.

 

Wil je het stap voor stap uitgelegd krijgen? Bekijk dan deze video waarin Jamie het zelf uitlegt!

https://www.youtube.com/watch?v=A5WaFme4oRk


Reageer ook