Damespraatjes Damespraatjes

Zo creëer je het perfecte kaasplankje!

Kaasplankjes worden steeds belangrijker. Het is dan ook niet onlogisch dat veel goede restaurants iemand inhuren om dit elke avond te verzorgen. Een soort sommelier, maar dan voor kaas. Ik heb kaas altijd heerlijk gevonden en bestel dan ook graag een kaasplankje. Maar er zelf een maken, dat is altijd nog moeilijk. Het kost veel tijd, onderzoek en proefwerk. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je de basis snel onder de knie hebt.

1. Doe research of schakel hulp in. Een goede combinatie van kazen is essentieel wanneer je een kaasplan samenstelt. Ga naar een goede kaaswinkel en geef aan dat je een kaasplank gaat maken. Vertel wat je lekker vindt, wat je budget is en hoe ver jij en je gasten durven gaan. Op internet is ook veel over kaasplankjes te vinden. Let wel op: niet elke foodblogger is een kaas-expert, dus bekijk hun keuze kritisch.

2. Zorg dat je bij het serveren van de plank je informatie paraat hebt. Vertel bij elke kaas hoe hij heet, waar hij vandaan komt en wat je ervan kan verwachten. Door een mooi verhaal bij de kazen te vertellen wordt de ervaring van de hele kaasplank mooier.

3. Haal de kazen niet vlak voor het eten uit de ijskast. Ze zijn dan veel te koud en te hard om er echt van te genieten. Bespreek met de verkoper van de kaas hoe lang van tevoren je ze uit de ijskast moet halen om er optimaal van te genieten.

4. Investeer niet alleen tijd in het uitzoeken van de kazen, maar ook de hapjes die je erbij serveert. Veel mensen vinden het lekker om hun kazen te combineren met noten, kletzenbrood, vijgenbrood, druiven of rozijnen. Daarnaast is het ook lekker om jam, honing of stroop bij de kaas te serveren.

5. Help je gasten bij het eten van de plan. Vertel welke kaas lekker is met welk jammetje, herhaal nogmaals welke kaas welke ook al weer was en geef zelf het goede voorbeeld: eet er lekker van!

Lees ook: 5 situaties die je herkent als je een foodie bent

Foodie - stock

 

Reageer ook