Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Gepocheerde eieren in pittige tomatensaus (Shakshuka)

Heb je al eens van Shakshuka gehoord? Ik moet eerlijk toegeven dat ik het tot een paar weken geleden niet kende. Het is een van origine Noord-Afrikaans gerecht, wat vandaag de dag over zo goed als de hele wereld wordt gegeten. In landen als Amerika, is het een écht ontbijt of brunch-gerecht, maar dit is in Nederland iets wat we ook absoluut als avondeten zouden kunnen eten. Het is super smaakvol en biedt veel ruimte voor improvisatie. Daarnaast is het ook nog eens super makkelijk te maken, niet duur en staat het binnen een half uur op tafel. Kook je lekker mee?

Recept: Gepocheerde eieren in pittige tomatensaus (Shakshuka)

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 witte ui, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 6 eieren
  • zout, peper en chilivlokken naar smaak
  • Peterselie en/of koriander ter garnering
  • Lekkere (pita)broodjes
    Gepocheerde eieren in pittige tomatensaus (Shakshuka)

Bereiden

1. Verhit een grote bakpan (30 cm) op een middelhoog vuur. Fruit de ui in de olijfolie en voeg na ongeveer 5 minuten de knoflook toe.

2. Voeg de paprika toen en laat deze 5-7 minuten meebakken.

3. Roer de tomatenpasta, de tomatenblokjes, de kruiden en de suiker door de paprika en ui. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken. Laat dit een kwartiertje pruttelen, zodat het overtollige vocht uit de pan kan verdampen.

4. Tik de eieren open en verdeel ze over het tomatenmengsel. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie. Na 10-15 minuten zijn de eieren gaar en kan je de pan van het vuur halen.

5. Garneer het gerecht met peterselie en/of koriander en serveer het met een lekker stuk (pita)brood.

Dat wordt genieten!

Zien hoe je dit gerecht maakt? 

Wil je graag zien hoe je dit gerecht maakt? Bekijk dan deze super fijne video van Home Cooking Adventure!

Reageer ook