Damespraatjes Damespraatjes

Waarom iedereen een noodrantsoen in huis moet hebben

Het lijkt misschien al heel lang geleden, maar ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren: het moment waarop mensen aan het hamsteren sloegen toen Nederland in lockdown ging. Mijn man en ik zaten een weekendje in Maastricht en zagen op nieuwswebsites hoe supermarkten compleet werden leeggekocht. Ingeblikt voedsel, tarwebloem en wc-papier waren ongekend populair. Vrienden van ons lachten zich slap. Want waarom in paniek hamsteren als je je hier ook jaren geleden al op hebt kunnen voorbereiden? Zij hadden een noodrantsoen in huis en maakten zich niet zo druk. In dit artikel vertellen we hier alles over. 

Wat is een noodrantsoen?

Een noodrantsoen is een pakket met levensmiddelen die je kunt gebruiken op het moment dat er geen of nauwelijks nog voedsel te verkrijgen is. Een pakket met noodrantsoen bevat vaak een afgemeten hoeveelheid voedsel, die je voor een bepaalde periode van voedsel voorziet. Dit voedsel is over het algemeen nauwkeurig samengesteld, zodat je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. Het voedsel komt vaak ingeblikt of in gevriesdroogde vorm. Je kunt ook kiezen uit verschillende smaken, maaltijden en bereidingsmogelijkheden.

Waarom een noodrantsoen?

Het is meestal onmogelijk om je op korte termijn voor te bereiden op een ramp of noodsituatie. Deze wordt vaak niet aangekondigd of ingepland. Wanneer de situatie zich voordoet moet je zo snel mogelijk in veiligheid komen en het inslaan van een rantsoen heeft op dat moment meestal geen prioriteit. Het is daarom aan te raden om altijd een noodrantsoen in huis te hebben. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Houdbaarheid noodrantsoen

Omdat je nooit weet wanneer er zich een moment voordoet waarop je het noodrantsoen nodig zult hebben, zijn de meeste rantsoen pakketten lang houdbaar. De houdbaarheid ligt over het algemeen tussen de vijf en 25 jaar. Let hier bij het aanschaffen van een pakket met noodrantsoen dus goed op! Kijk ook naar de hoeveelheid porties in het pakket en houd ook rekening met het aantal personen dat je zou willen voeden.

Better safe than sorry

Jaren geleden deden we vaak een beetje lacherig over mensen die zich voorbereiden op een mogelijke ramp. Toch komen veel mensen hier nu op terug. De wereld is een onvoorspelbare plek en je op veel situaties voorbereiden is dus helemaal niet zo’n onverstandig idee. Ook wij hebben sinds een paar jaar een groot pakket met noodrantsoen in huis. Better safe than sorry, zeg ik altijd maar. We hebben het op een veilige en droge plek liggen, zodat we het snel kunnen pakken als het ooit nodig zou moeten zijn.

Praat je met ons mee?

Heb jij ooit overwogen om een noodrantsoen te kopen? Zo nee, zou je dat doen na het lezen van dit artikel. Wat voor pakket zou jij kopen? En wat juist niet? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Bovenstaande afbeelding: John Cameron via Unsplash

Reageer ook