Damespraatjes Damespraatjes

De voordelen en nadelen van een airfryer

De afgelopen jaren is de airfryer onverminderd populair gebleven. Deze praktische hete lucht friteuse is ondertussen te vinden in heel veel huishoudens. De woorden zijn lovend, maar wat zijn nu precies de voordelen van dit apparaat? Zitten er ook nadelen aan en wat zijn redenen om te kiezen voor een alternatieve bereidingswijze? We vertellen er meer over.

Is de prijs van een airfryer het waard?

De airfryer is hip en dat alleen al is een reden dat veel mensen zo’n apparaat in huis willen halen en zelf het gebruiksgemak en de smaak willen testen. Toch kan de prijs je ervan weerhouden om er een te kopen, de aanschaf van een originele frituurpan is immers lager. Tegenwoordig zijn de prijzen van airfryers echter niet meer zo hoog. Vanaf €65 kun je al een kwalitatief model kopen. Je kunt hier een airfryer aanbieding pakken.

Als je de prijzen van airfryers vergelijkt met de originele frietpan waarvan je het frituurvet regelmatig moet vervangen, dan kom je op termijn met deze hete lucht friteuse voordelig uit. En al zeker als je het in verhouding zet tot die bezoekjes tot de plaatselijke snackbar. Een airfryer betaalt zichzelf al snel terug.

Voordelen airfryer

De airfryer werd door Philips op de consumentenmarkt geïntroduceerd als een apparaat waarmee je gezonder kunt frituren. Je hebt namelijk geen olie meer nodig. Bovendien is het apparaat niet alleen geschikt voor het bakken van friet, maar kun je er ook vlees, kip, vis, groenten en zelfs taarten in bereiden. Dat maakt het apparaat multifunctioneel. De luxere modellen bieden zelfs automatische bakprogramma’s, waarmee je met een druk op de knop de juiste instellingen programmeert, handig!

Is eten in een airfryer ook écht gezonder? Ja, zeker als je bijvoorbeeld friet uit de frituurpan tegenover friet uit de airfryer zet. Zo schreven we eerder al dat je ongeveer 45 calorieën per 100 gram friet minder eet dan wanneer je het in de frituur bereidt. Voor een normale portie van 250 gram scheelt dat maar liefst 112 kcal. Behoorlijk toch?

Nadelen airfryer

Een airfryer zorgt er dus voor dat je op een gezonde, maar toch lekkere manier kunt bakken. Zitten er ook nadelen aan het apparaat? Er zijn wel een paar factoren waar je rekening mee moet houden alvorens je de beslissing voor een airfryer maakt.

Zo beslaat het apparaat relatief veel plek. Een oven op basis van hete lucht kan in principe eten op dezelfde manier bereiden. In veel huishoudens is de oven al ingebouwd, waardoor een airfryer niet per se een aanvulling hoeft te zijn. Weer anderen vinden vlees, vis en kip uit de pan juist gewoonweg lekkerder. Ben je overigens nog op zoek naar goede pannen? Kijk dan hier voor de beste pannenset.

Al met al is het dus een persoonlijke keuze of je je eten het liefst in de airfryer, oven of pan bereidt. Ook zou je natuurlijk nog kunnen kiezen voor de originele frituurpan voor ‘die paar keer dat je friet eet’. Veel mensen ervaren die vette hap nou eenmaal als lekkerder wanneer het daarin gebakken is. Bovendien is friet in een frituurpan veel sneller klaar dan in een airfryer.

Conclusie: wel of geen airfryer?

Uiteraard blijft het een kwestie van smaak of een airfryer bij je past. Je kunt er gezond mee frituren en het apparaat ook inzetten voor het bereiden van veel ander voedsel. Heb je weinig (opberg)ruimte of bak je liever in de oven, bakpan of frituurpan? Dan is een airfryer overbodig.

Zie je dat crispy snakken wel zitten en vind je het leuk om zelf te experimenten met dit toffe apparaat op hete lucht? Airfryers zijn tegenwoordig relatief voordelig verkrijgbaar en verdienen zichzelf terug in verhouding tot bezoekjes aan de snackbar. Verder kun je er als keukenprins of -prinses veel bakplezier aan beleven en ook nog eens gezonder gaan eten!

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met de airfryer. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Reageer ook