Damespraatjes Damespraatjes

Is friet uit de Airfryer gezonder? Gezondheidsexpert geeft antwoord!

Een paar jaar geleden mocht ik van Philips een revolutionair nieuw apparaat testen: de Airfryer. Hij was toen net op de markt gekomen en ik was razend benieuwd hoe het werkte én hoe de bereidingen smaakten. Ik was zo aangenaam verrast, dat ik er een zeer positief stuk over schreef op Damespraatjes. Nu, jaren later, vind ik het nog steeds een waanzinnig product. Maar is friet uit de Airfryer gezonder? Expert voeding en gezondheid Astrid Postma geeft antwoord!

Frituren maakt ongezonder

Wanneer je eten frituurt wordt het direct een stuk ongezonder. Het bevat dan meer calorieën en meer vet dan voor het frituren. “Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën. Als je die frituurt, krijg je het dubbele. Met frituren maak je voedsel dus altijd ongezonder”, zegt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. “Een alternatief voor het frituren kan ook de oven of de airfryer zijn. Dan bak je het niet nog een keer in vet.”

Lees ook: Hoe bak je de lekkerste verse frieten?

is friet uit de airfryer gezonder?

Is friet uit de Airfryer gezonder?

Is friet uit de Airfryer gezonder? Door de friet te bakken in de oven of Airfryer, bevat het ongeveer 45 calorieën per 100 gram minder dan wanneer het in de frituur is bereid. Een gemiddelde portie friet is ongeveer 250 gram, dus per portie scheelt het ongeveer 112 calorieën. Dat is best aanzienlijk! Maakt het friet dan ineens gezond? Nee, helaas niet! Vooral als je er een vette saus, een snack en een glas frisdrank naast hebt, is het nog steeds géén maaltijd voor elke dag. Maar zo af en toe, bijvoorbeeld in het weekend? Dat moet natuurlijk kunnen!

Lees ook: Wat is de beste Airfryer?

Balans

Bij Kookpraatjes geloven wij dat gezondheid en balans onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Eet jij doordeweeks gezond en let je op je suiker-, vet- en zoutinname? Laat jij frisdrank en alcohol in principe links liggen? Dan kan je in het weekend heus wel wat ongezondere keuzes maken. Balance is key 🙂

Praat mee

Is friet uit de Airfryer gezonder? Ja dus! Maar kies bij het eten voor friet vooral wat JIJ lekker vindt en eet het niet te vaak. Want gezond zal het nooit worden 😉 Hoe eet jij je friet het liefste? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Ben je op zoek naar een Airfryer?  Hier kun je kijken voor de beste AirFryer aanbieding.

Reageer ook