Damespraatjes Damespraatjes

Waarom Italiaanse koffie ‘Italiaanse koffie’ heet!

Italië: het land van mozzarella, pasta, truffel, wijn en natuurlijk koffie! Maar waar mozzarella, pasta, tuffels en wijn daadwerkelijk hun oorsprong vinden in Italië, is dat bij koffie niet zo. Wist je namelijk dat er in Italië helemaal geen koffiebonen groeien? En dat ‘Italiaanse koffie’ dus niet betekent dat de koffiebonen uit Italië komen? 

Espresso cultuur

Het Italiaanse klimaat is niet geschikt voor het groeien van koffiebonen. En toch is Italië een koffieland bij uitstek! Waar dit vooral door komt? Door de échte espresso-cultuur die in Italië heerst. “Pas een aantal decennia geleden deed de espressocultuur haar intrede in de rest van de wereld. Het is dus inderdaad zo dat de kennis om espresso’s te bereiden is overgewaaid vanuit Italië. Een kopje koffie in Italië voldoet nog steeds aan een aantal criteria: sterk, bitter, kort gezet, goedkoop en super gesuikerd. Afhankelijk van de regio krijg je een espresso gaande van 100% robusta (zuiden), 50 procent arabica-50 procent robusta (midden) tot eventueel 100 procent arabica in Noord-Italië”, zegt koffieprofessional Katrien Pauwels tegen het AD.

Italiaanse roosterijen 

Waar ‘Italiaanse koffie‘ ook op slaat, zijn de in Italië gebrande koffiebonen. De bonen zijn geïmporteerd, maar worden door grote fabrieken of ambachtelijke rosterijen geroosterd en eventueel geblend. Roosten en blenden, dat kunnen ze wel in Italië! Zo ontstaat die heerlijke Italiaanse koffie- of espresso-smaak waar heel de wereld zo dol op is. Italiaanse koffie’s staan bekend als een van de beste ter wereld en dat kan ik alleen maar beamen.

Wil je meer leren over het roosteren van koffie?

Bekijk eens deze super interessante video!

Wat is jouw favo koffie?

Wat is jouw favoriete koffie? En wist jij al dat de koffiebonen bij Italiaanse koffie helemaal niet uit Italië komen? Vind je dat een teleurstelling of geeft het juist weer waar hun specialisme ligt, namelijk in het branden en blenden? Ik ben absoluut overtuigd van het tweede! Een koffieboon op zich heeft weinig smaak, maar door de juiste bewerking ervan, wordt het een mooi product. En dat is iets waar de Italianen simpelweg waanzinnig goed in zijn!

Meepraten over dit verhaal? Gezellig! Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook