Damespraatjes Damespraatjes

5 voedingsmiddelen waarvan je niet wist dat ze slecht voor je tanden zijn!

Koffie, snoep en rode wijn: hier weet iedereen van dat het niet de beste voedingsmiddelen zijn als je naar een mooi en gezond gebit streeft. Maar wist je dat er ook een aantal andere dingen zijn die je maar beter met mate kunt eten en drinken? Tandarts-Implantoloog Ward Lange van Tandartspraktijk Emmeloord maakte voor ons een overzicht met 5 voedingsmiddelen waarvan je niet wist dat ze slecht voor je tanden zijn! 

1. IJsklontjes

Bevroren water; wat kan daar nou zo slecht aan zijn? Aan het water zelf gelukkig niks! Maar wat minder goed voor je tanden is, is het bijten in harde ijsklonten. Door hier op te kauwen en te bijten kan het glazuur van de tanden aangetast worden en kunnen er zelfs stukjes van je tanden of kiezen afbreken. Niet meer doen dus!

2. Gedroogd fruit

Fruit is heerlijk zoet, maar bevat relatief veel suiker. Nou wegen de gezondheidsvoordelen van het fruit hier absoluut tegenop, dus stoppen met het eten van fruit is niet nodig. Waar je wel een beetje mee op moet passen, is gedroogd fruit. Dit is vaak plakkerig en blijft daardoor langer op en tussen je tanden en kiezen aanwezig. Eet je wel een keer gedroogd fruit? Spoel je mond daarna met water en pak je stokers en flosdraad er even bij!

Ben jij een tandarts? Wist je dat Actum Dental de beste websites voor tandartspraktijken bouwt? 

3. Chips

Tijdens een filmavondje op de bank eet ik het liefste een bakje (of nou, zeg maar gerust een hele zak) naturel chips. Maar wist je dat chips niet zo heel onschuldig voor je gebit zijn? Chips bevatten veel zetmeel en blijven hierdoor ook weer meer plakken aan en tussen je tanden en kiezen. Net als bij het gedroogd geldt dus: spoelen met water, stokeren en flossen.

4. Light frisdrank

Light frisdrank bevat (meestal) geen suiker en is hierdoor al veel beter voor je tanden dan gewone frisdrank. Maar wist je dat ook light frisdranken zuren bevatten die niet goed voor je gebit zijn? Drink het dus niet te vaak en neem er een glas water bij als je het wel doet.

5. Alcohol

Van rode wijn wist je waarschijnlijk wel dat je tanden ervan kunnen verkleuren. Maar wist je dat elke alcoholische drank slecht is voor je tanden? Alcohol zorgt voor een drogere mond en dus minder speeksel om je gebit tegen bacteriën te beschermen. Nog een goede reden om met mate te drinken dus!

Wil je meer te weten komen over de gezondheid van je tanden? Maak dan een afspraak met de tandarts. 

Reageer ook