Damespraatjes Damespraatjes

5 ingrediënten waar je nooit mee kookt, maar zeker zou moeten doen

Sommige smaakcombinaties zijn zo oud als Metusalem. Probeer jij het maar eens te verpesten met dingen als geitenkaas en honing, burrata en truffel of pindakaas met hagelslag. Het zijn alom bekende combi’s waarvan eigenlijk bij iedereen bekend is dat ze een gouden match zijn! Vind jij het leuk om wat te experimenteren en ben je niet bang om nieuwe belevingen te ontdekken? Dan zou ik zeker ook eens met de onderstaande ingrediënten aan de slag gaan! Stuk voor stuk het proberen waard. 

Paddo’s

Dit eerste verrassende ingrediënt is misschien ook wel het meest bijzondere ingrediënt: paddo’s. Paddo’s kunnen zorgen voor een bijzondere psychadelische trip en behoorlijk wat mensen vinden het erg leuk om het zo nu en dan te gebruiken. Door paddo’s te verhitten en in een gerecht te verwerken wordt de smaak minder intens (veel mensen vinden het rauw niet lekker smaken), gaat het de misselijkheid tegen en zorgt het voor een minder heftige trip. Heel geschikt dus voor mensen die de paddo’s voor het eerst gebruiken of aan microdosing doen. Bij het koken met paddo’s is het goed om op een lage temperatuur (onder de 72 graden) te koken. Weeg de paddo’s tevens nauwkeurig af zodat je met een voor jou geschikte dosering werk. Qua combinaties is het vooral leuk om te experimenteren! Verwerk de paddo’s in een salade, thee of baksels. Paddo’s of magic truffels kopen? Doe dit via een gerenommeerde (web)winkel of kweek ze zelf met kweekset. Goed om te weten: dit is in Nederland gewoon toegestaan.

PrePost via Unsplash

Kimchi

Heb jij al eens kimchi geprobeerd? De kans is groot dat als je het eenmaal hebt geproefd, je niet meer zonder kan. Kimchi is een Koreaans gerecht van gefermenteerde kool. Hier worden diverse smaakmakers, zoals vissaus, gember en lente ui in mee-gefermenteerd. Kimchi is (net als andere gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en yoghurt) erg gezond en bevorderlijk voor een gezonde darmflora. Kimchi is lekker om rauw en koud te eten, maar ook om te verwerken in dumplings of gebakken rijst. Het geeft direct een verdieping van de smaken én zorgt voor een pittige touch aan het gerecht. Jummie!

Portuguese Gravity via Unsplash

Cacao

Het meest populaire gerecht met cacao is natuurlijk chocolade. En hoewel er niets kan tippen aan een dik blok ambachtelijke chocolade, is het zeker leuk ook eens op een andere manier met cacao te werken. Wist je namelijk dat cacao van zichzelf helemaal niet zoet is? In chocolade is het de toegevoegde suiker die voor de zoete smaakbeleving zorgt. Cacaopoeder heeft van zichzelf een wat bittere, zeer complexe smaak. Gebruik het eens in marinades, gooi het door de chili con carne (tip van Nigella Lawson) of verwerk het in Mexicaanse gerechten.

Drop

Werk jij tijdens het kijken van een lekkere film moeiteloos een zak drop weg? Dan wordt het hoog tijd om dit heerlijke snoepje ook eens op andere manieren te gaan ontdekken. Drop is dankzij de kruidige en intense smaak heel geschikt om ook in warme en koude gerechten te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakt ijs van drop, eendeborst met een dropsaus of als garnituur bij een salade of gerecht. Drop is een zeer verrassend ingrediënt dat jouw gerecht in één klap naar het hoogste niveau trekt.

Jordan Nix via Unsplash

Cognac

Een scheutje wijn door de saus, in rum ingelegde rozijnen of een nipje cointreau door de gluhwein: oh wat is een beetje extra booze toch lekker af en toe. Wist je dat cognac in zowel de saus als de rozijnen en de gluhwein en heerlijke toevoeging is? Cognac is een distillaat van witte wijn en heeft een lichtzoete smaak. Persoonlijk ben ik geen sterke drank drinker, maar een scheutje cognac door een gerecht maakt het wat mij betreft altijd lekkerder. Zeker de moeite waard!

White Field Photo via Unsplash

Welke van deze ingrediënten zou jij graag willen proberen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Bovenste foto: Becca Tapert via Unsplash

Reageer ook