Damespraatjes Damespraatjes

Vegan wijn: het diervriendelijke alternatief voor de genieter

Bent je een liefhebber van wijn en zou je graag een vegan wijn willen proberen? Ben je benieuwd in hoeverre vegan wijn verschilt van niet-vegan wijn? Wijn is natuurlijk een prachtig product en er bestaan zó ontzettend veel verschillende wijntjes. Een nieuwe binnenkomer binnen de wereld van de wijnen is de vegan wijn. Deze wijnen zijn duurzaam en diervriendelijk geproduceerd en vallen ontzettend goed in de smaak. Weten wat wijn die vegan is anders maakt? Lees dan even verder!

Wat is vegan wijn?

Vegan wil zeggen dat iets veganistisch gemaakt is. Mensen die veganist zijn die hebben een andere leefgewoonte dan mensen die vegetarisch zijn. Een vegetariër eet geen dieren, terwijl een veganist niks eet waarbij dieren betrokken zijn. Zo eet een veganist bijvoorbeeld naast geen vlees ook geen eieren, melk of andere producten waarvoor dieren noodzakelijk zijn. Wijn die vegan is gemaakt is dus geproduceerd zonder dat daar ook maar iets van dieren aan te pas komt.

De meeste wijnen worden niet vegan gemaakt. Dit klinkt misschien gek, want wijn wordt toch gemaakt van druiven? Dat klopt, maar de producent voegt daar vaak eiwitten aan toe en die zijn dan weer niet vegan. Bij veganistische wijn is dit niet het geval.

Smaakt een veganistische wijn anders dan een ‘normale’ wijn?

Iedereen heeft zijn eigen smaak en elke smaak is de eerste keer misschien even wennen. Een alcoholvrij wijntje smaakt anders dan een wijntje met alcohol, een vegetarische burger heeft een andere bite dan een stukje echte rundvlees en een veganistische wijn smaakt niet exact hetzelfde als een niet-vegan wijn. Toch komt de smaak opvallend dichtbij. Uit alle wijnstreken zijn inmiddels meerdere soorten en smaken veganistische wijn en wij durven te zeggen dat wanneer je uit 4 wijntjes de vegan variant moet kiezen datje die niet gegarandeerd eruit zal halen.

Dit komt omdat er niet heel veel is veranderd aan de samenstelling van de wijn. De eiwitten worden niet toegevoegd, maar deze doen niet veel met de smaak. De eiwitten die worden toegevoegd zijn namelijk toegevoegd om wijn sneller helder te maken. Benieuwd naar een diervriendelijk en duurzaam wijntje dat ook nog eens heerlijk smaakt? Kies dan eens een vegan wijntje!

Reageer ook