Damespraatjes Damespraatjes

Koken en afwassen op de boot? Dit heb je hiervoor nodig!

Nu de lente weer volop losbarst, ligt onze sloep ook weer op zijn vaste plek in de haven. We kochten hem twee jaar geleden en zijn er sindsdien bij elk gebruik nog blijer mee. Zowel Ward en ik als de kids vinden het heerlijk om er met de boot op uit te gaan. Bij mooi weer gaan we met de kinderen graag voor anker. Zij kunnen dan heerlijk zwemmen, wij zitten wat te lezen en natuurlijk te borrelen. Aan boord maak ik graag wat kleine gerechtjes, waar we met elkaar intens van genieten. Het is een droom van ons om ooit een boot te kopen waarop meer ruimte is en we uitgebreider kunnen koken. Want zeg nou zelf; wat is er mooier dan een uitgebreide lunch te kunnen serveren op het water? 

Om écht uitgebreid te kunnen koken op de boot , heb je natuurlijk een schip met een keuken of kombuis nodig. Maar wist je dat je ook kleinere boten zo kunt uitrusten dat je er heerlijk kunt eten? Misschien geen zevengangenmenu met bijpassend wijnarrangement, maar een warme lunch moet zeker lukken. Wat heb je nodig?

Watertank

Op de eerste plaats is het heel fijn om schoon drinkwater aanwezig te hebben. Dit kun je meenemen in een watertank en je gebruikt het voor het bereiden van het eten, het afwassen van de vieze vaat en natuurlijk om te drinken. Let op: vies water mag je niet zomaar lozen. Heb je geen vuilwatertank aan boord? Kies dan voor een losse vuilwatertank of bewaar het vieze water in een afgesloten emmer. Check bij jullie haven of dit afvalwater ergens volgens de regels geloosd kan worden.

Koken aan boord

Nu is het tijd voor het échte werk: het koken! Als jullie elektriciteit aan boord hebben, zou je kunnen kiezen voor een elektrische kookplaat. Nog leuker vind ik de speciale to-go barbecues die ook geschikt zijn voor aan boord, zoals de Everdure Cube, Boretti Tonello of de Cobb Pro. Al deze tafelmodel barbecues worden ook door mensen op de boot gebruikt! Ga hier natuurlijk alleen op een beschutte plek (geen tot weinig golfslag) mee aan de slag.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is daarnaast ook aan te raden. Snijd thuis alvast alles voor en neem het mee in plastic bakjes. Dingen als een fruit- of pastasalade zijn ook heel lekker om tijdens het varen te eten. Bewaar de satétjes, hamburgers, vega-worstjes, asperges in een koelbox of de ijskast van de boot. Zo blijven deze lekker koel tijdens het varen.

Heb jij al eens op jullie boot gekookt? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Afbeelding: Maximilian Weisbecker via Unsplash

Reageer ook