Damespraatjes Damespraatjes

Deze recepten uit de Griekse Oudheid zijn zeker de moeite waard

Eens in de zoveel tijd organiseren wij thuis een diner voor vrienden en/of familie. Vaak hebben we dan een bepaald thema, dat kan slaan op het eten, de wijn of de dresscode. Zo organiseerden we in februari een black tie diner. We serveerden 7 gangen met bijpassende wijnen. Aanstaande zaterdag doen we een Italiaanse avond met een goede vriend. Heerlijk samen genieten van klassieke Italiaanse gerechten en wijnen. Ook al heel lang op mijn lijstje, staat het organiseren van een historisch diner. Hoe gaaf om in gepaste outfit te genieten van recepten uit de Griekse oudheid? 

Recepten uit de Griekse Oudheid

In de tijd waarin de Griekse god Zeus (lees hier meer over op: https://whoiszeus.nl/) hoogtijdagen vierde, werd er goed gegeten in het oude Griekenland. Benieuwd waar ze dan van genoten? Wij delen vijf typische gerechten die in de Griekse Oudheid werden gegeten. Leuk om eens te proberen!

Dolmades

Dolmades zijn wijnbladeren gevuld met een mengsel van rijst, vlees, kruiden en specerijen. Daarna werden ze gestoomd of gekookt. Dit gerecht was zo’n succes dat we het anno 2023 ook gewoon nog eten. Heerlijk, ik ben er dol op!

Kykeon

Kykeon is een drankje gemaakt van in water gekookte gerst, geitenkaas, honing en kruiden. De drank werd gebruikt bij religieuze rituelen en komt veel voor in de Griekse literatuur, de Odyssee van Homerus. Is het lekker? Geen idee, maar zeker leuk om eens te proberen.

Garos

Garos is een gefermenteerde saus die je het best kunt vergelijken met wat wij nu kennen als vissaus. De saus werd gemaakt van vis, zout en kruiden. Ze gebruikten Garos als smaakmaker in heel veel verschillende gerechten. Ik vind vissaus vaak een lekkere toevoeging en kan me hier dus wel een voorstelling bij maken.

Melizanosalata

Melizanosalata is een salade van geroosterde en gepureerde aubergine. Dit werd geserveerd met olijfolie, knoflook en kruiden. Ook dit gerecht was een blijvertje: Melizanosalata staat in veel Griekse restaurants nog gewoon op de kaart.

Melikraton

Sluit je avond af in Griekse stijl met een glas Melikraton. Dit zoete dessertdrankje wordt gemaakt van honing, wijn en specerijen. Hmm… Loopt het water jou ook al in de mond?

Opbouw diner

Je hoeft bij het organiseren van een Griekse Oudheid-diner heus niet alle bovengenoemde gerechten te maken. Het is super leuk om ook wat moderne recepten in het menu te verwerken. Zo heb je een mooie mix van gerechten waar iedereen lekker van kan genieten.

Vergeet je outfit niet!

Bij een goede thema-avond, hoort een goede outfit! Als leuke toevoeging aan de avond kun je een prijs voor het beste kostuum uitrijken. Wat dacht je van een fles Ouzo? Succes gegarandeerd!

Praat je met ons mee?

Welke van deze recepten uit de Griekse Oudheid lijkt jou lekker? En welke mag wat jou betreft ver in de Oudheid blijven? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Bovenste afbeelding: Filipp Romanovski via Unsplash

Reageer ook