Damespraatjes Damespraatjes

Een tijdloze keuken of een hippe keuken: zo maak je de keuze

Het uitzoeken van een nieuwe keuken nu een jaar of tien geleden, zorgde voor grote keuzestress. Wat wilde ik? Zou ik voor strak, klassiek of praktisch gaan? Ik wist het niet en het is toch de bedoeling dat je een tijdje met een keuken doet, dus makkelijk was het niet. Waarop let je als je een nieuwe keuken kiest en ga je voor tijdloze keuken of een hippe keuken? Wij hebben wat tips voor je!

Tijdloze keuken of een hippe keuken

De keukenspecialist die ons hielp met samenstellen van de keuken had bewonderingswaardig veel geduld. Ik vond het zo lastig om te kiezen en er is zoveel waarover je moet nadenken. Uiteindelijk is de keuken die we toen hebben gekocht, nog steeds naar mijn zin en weet ik dat we het goed hebben gedaan. Net als een badkamer is een keuken kopen leuk maar ook spannend; het is een grote en kostbare aankoop. Bereid je dus goed voor als je toe bent aan een nieuwe keuken.

Keukenapparatuur

Het is best handig om een lijstje maken met wat je allemaal wilt en wat je per se er niet in wil hebben. Misschien heb je zelf nog een prima werkende oven, koelkast of magnetron. Die hoef je dan niet aan te schaffen maar je zorg er wel voor dat je de maten van je keukenapparatuur bij de hand hebt zodat het kan worden ingetekend.

Steek vast je licht op in showrooms. Zo heeft Superkeukens bijvoorbeeld vijfenveertig showrooms door het hele land. Je kunt daar de keukens van Superkeukens bekijken en inspiratie opdoen. Je hoeft dan nog niet gelijk een beslissing te nemen of een tekening te laten maken. Maar ga gewoon lekker kijken en ideetjes opdoen. Ook Pinterest, Instagram en woonbladen zijn goede plekken om inspiratie op te doen. Maak een mooi moodboard om jouw stijl in plaatjes te vatten.

Strakke keuken

De keukenadviseurs kunnen je vragen beantwoorden en laten zien wat er te koop is. Ga je voor een strakke keuken? Dan lopen alle lijnen recht of ze zijn hoekig en de kleuren zijn onopvallend. Zoals wit, grijs en zwart. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor houtkleuren in een strakke keuken. Je hoofd breken over welke handgreepjes je op de kastjes wil hoef je niet, want de strakke keukenstijl kenmerkt zich door lades en kastdeuren zonder handgrepen. Een strakke vormgeving en minimalisme is ook een belangrijk kenmerk van een strakke keuken. Dat zie je ook terug in een moderne keuken daarom zijn deze twee keukenstijlen prima te combineren.

Hippe keuken

Gaat je voorkeur uit naar een hippe keuken? Dan kun je alle kanten op. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor bijvoorbeeld de botanische stijl. Groen, zwart en houten elementen voeren de boventoon in zo’n keuken. Planten, bijvoorbeeld hangend in potjes, zorgen voor de natuurlijk groene accenten.

Planken aan de muur

Ook als je kiest voor een hippe keuken heb je heel veel opties. Standaard in keukens zijn onder- en bovenkastjes. Maar wat nou als je de bovenste kastjes vervangt door planken van een mooie houtsoort? En daarop voorraadblikken of -potten neerzet? Je krijgt dan een speels en huiselijk effect. Het verschil tussen een strakke en hippe keuken is heel duidelijk: in de strakke keuken staat zoveel mogelijk uit het zicht en in een hippe keuken mag het allemaal wat losser.

Het is dus een kwestie van smaak of je voor een tijdloze keuken of een hippe keuken gaat. Bedenk wat je wilt in de keuken, wat je nodig hebt en waarin je je prettig voelt. Als je dat weet, samen met je andere wensen, kun je met een keukenadviseur om de tafel om je droomkeuken te realiseren. En voor je het weet sta je heerlijk te kokkerellen in je nieuwe keuken!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Kam Idris via Unsplash

Reageer ook