Damespraatjes Damespraatjes

Het maken van ganache: alles wat je moet weten

Ganache is een romige chocoladecrème die veel in de bakkerij wordt gebruikt. Naast dat je er bonbons mee kunt vullen, kun je ganache bijvoorbeeld ook gebruiken voor het garneren van taarten. In deze blog vertellen we je graag alles over deze zoete lekkernij. Na het lezen van deze blog ben jij een ware expert in het maken ervan en kun je zelf aan het experimenteren en variëren hiermee.

Wat is ganache?

Zoals we hierboven ook al even kort hebben benoemd, is ganache een romige chocoladecrème. Het is een crème die in de basis gemaakt wordt van room en chocolade. Door de room en chocolade (samen met nog een aantal andere ingrediënten) te mengen, ontstaat er een heerlijke zachte, zoete crème die smelt in de mond. Voor het maken van ganache wordt er vaak gekozen voor pure chocolade, maar je kunt ook heel goed ganache maken van melk of witte chocolade.

Zo maak je het

Wil je graag ganache maken? Zelf ganache maken met het recept van Baktotaal Bouwhuis was nog nooit zo eenvoudig. Doe de benodigde hoeveelheid slagroom in een pan, samen met de melk en de suiker, en breng dit langzaam aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer de chocolade er vervolgens gelijkmatig doorheen. Blijf net zo lang roeren tot alle chocolade mooi is opgelost. Werk tot slot de klein gesneden stukjes roomboter door de chocoladesaus en je basis ganache is klaar. Wil je het wat dikker hebben? Dan kun je deze met een mixer opkloppen. Omdat ganache voor een groot deel uit slagroom bestaat, zal het mengsel vanzelf steviger en dus dikker worden.

Verschillende soorten ganache

Ganache kun je maken van pure chocolade, maar het is ook mogelijk met melk chocolade of witte chocolade. Je kunt deze romige chocoladecrème vervolgens op smaak brengen met fruit, verschillende soorten specerijen, koffie of thee. Meng bijvoorbeeld eens kaneel door witte chocolade ganache. Ook sterke drank zoals rum wordt nog weleens door de ganache gewerkt voor extra body.

Waar wordt ganache voor gebruikt?

Ganache is erg lekker als vulling in bonbons. Je kunt het zo verwerken, maar het lekkerste is natuurlijk als je hier nog wat extra ingrediënten als specerijen of sterke drank aan toevoegt. Hoe je bonbons maakt, lees je in de receptendatabase van Baktotaal Bouwhuis. Daarnaast wordt ganache ook veel gebruikt voor het garneren van taarten. Zo kun je er een taart mee afstrijken, maar kun je wat dikkere ganache ook gebruiken voor het maken van een mooie drip taart. De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Experimenteer en varieer!

Afbeelding: American Heritage Chocolate via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook