Damespraatjes Damespraatjes

Gezonde kooktechnieken om zelf toe te passen

Een evenwichtig dieet is nodig voor een goede gezondheid en het bevorderen van je welzijn. Niet alleen het kiezen voor gezonde ingrediënten is belangrijk. Het is ook goed om te kijken naar welke kooktechnieken je het beste kunt gebruiken voor de bereiding ervan. Door op de juiste manier te koken blijft de voedingswaarde in jouw maaltijden intact en wordt deze vaak zelfs versterkt. Ik vertel jullie meer over gezonde kooktechnieken om zelf toe te passen in jullie eigen keukens!

Stomen

Een van de meest populaire gezonde kooktechnieken is stomen. Bij stomen wordt voedsel gaar gemaakt door middel van stoom, zonder dat het in contact komt met water. Deze methode is bijzonder gunstig omdat het de voedingsstoffen in het voedsel behoudt. Dit in tegenstelling tot koken in water, waarbij sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Stomen is ideaal voor groenten, vis en gevogelte (ook dumplings zijn uitermate geschikt hiervoor). Het behoudt de natuurlijke smaak, kleur en textuur van de ingrediënten, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een gezonde maaltijd.

Roosteren

Door voedsel in de oven te roosteren, kunnen smaken zich intensiveren en krijgen de gerechten vaak een heerlijk knapperig laagje. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid olie (of helemaal geen olie) nodig, wat het een gezondere optie maakt dan frituren. Groenten zoals bloemkool, wortels en zoete aardappelen zijn perfect om te roosteren en ook nog eens heel erg lekker! Dit soort gerechten zijn ook nog eens snel in elkaar gedraaid, wel zo fijn na een lange werkdag!

Sous-vide koken

Sous-vide koken is een innovatieve techniek waarbij voedsel vacuüm wordt verpakt in plastic zakken in water dat wordt gekookt op een gecontroleerde lage temperatuur. Het eten zal hierdoor langzaam garen. Deze techniek is vooral populair bij chef-koks, vanwege de precisie en het behoud van de smaak en textuur van het voedsel. Het koken op lage temperaturen helpt overigens ook bij het behoud van de voedingsstoffen in het voedsel. Sous-vide koken is geschikt voor vlees, vis en groenten en levert heerlijke en gezonde resultaten op. Okay, het duurt wat langer, maar dan heb je wel wat! Kun je mooi in de tussentijd eventjes rondneuzen op het internet wat nieuwe keuken inspiratie op te doen!

Stir fry

Stir fry is een populaire kooktechniek in de Aziatische keuken, die bekend staat om zijn snelheid en behoud van voedingsstoffen. Bij deze techniek worden kleine stukjes voedsel snel gebakken in een hete (wok)pan met een kleine hoeveelheid olie. Door de korte baktijd blijven de ingrediënten knapperig en behouden ze hun volledige voedingswaarde. Groenten, mager vlees en tofu zijn hier uitstekende keuzes voor. Je kunt ook verschillende kruiden en specerijen toevoegen om de smaak te versterken zonder dat je extra zout of vet nodig hebt.

Rauwe voeding

Hoewel het niet voor iedereen geschikt is, kan het toevoegen van rauwe voeding aan je dieet een goede manier zijn om de voedingswaarde te verhogen. Rauwe voeding is onbewerkt en ongekookt voedsel dat rijk is aan enzymen, vitamines en mineralen. Denk hierbij aan verse salades, smoothies en rauwkost. Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het consumeren van rauw vlees of vis, omdat deze producten mogelijk schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Zorg ervoor dat je alleen verse en veilige producten gebruikt en de nodige hygiënevoorschriften volgt. Rauwe kip is bijvoorbeeld echt niet aan te raden en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Op welke manier kook jij graag? Laat het hieronder weten in de comments! Vinden we leuk 🙂 

Afbeelding: Katerina Holmes – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook