Damespraatjes Damespraatjes

Mara ontdekt de bittere wereld achter zoete gerechten

Denk jij tijdens het eten na over de herkomst van je eten? Ik heb dit jaren niet gedaan. At ik een biefstuk? Dan stond ik er eigenlijk niet echt bij stil dat daar een koe voor was gestorven. En schoof ik tijdens het kijken van een serie een reep chocolade naar binnen? Dan was ik echt niet bezig met het leven van de cacaoboer die had geholpen bij het tot stand komen van de reep. En dat begon te knagen. Ik eet daarom weer vaker vegetarisch (minstens 5 dagen per week) en denk ook bij het kopen van zoete producten na over het verhaal erachter. Achter veel zoete producten zoals cacao, honing en banaan schuilt helaas een bitter verhaal. Daarom is Solidaridad een campagne gestart om een zo groot mogelijke groep consumenten bewust(er) te maken over de producten die zij consumeren. Mara ontdekt samen met Solidaridad de bittere wereld achter zoete gerechten.

Bittere wereld achter zoete gerechten

Ik weet nog goed dat de Keuringsdienst van Waarde een aflevering maakte over cacao. Journalist Teun van de Keuken ontdekte de vreselijke wereld van kinderarbeid en slavernij op cacaoplantages. Hij besluit zelf in actie te komen en neemt het initiatief voor het ontwikkelen van eerlijke chocolade. De aflevering greep mij enorm aan en ik nam een drastisch besluit, vanaf dat moment wilde ik alleen nog maar eerlijke chocolade eten. Dat lukt mij  tot op de dag van vandaag nog steeds. Het kopen van eerlijke en duurzame chocolade wordt steeds makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan bean-to-bar merken zoals Chocolatemakers, Original Beans en Rokbar. Let bij het kiezen van chocolade ook op keurmerken, zoals het Fairtrade- of Rainforest Alliance keurmerk. Er is echt voldoende keuze!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Solidaridad (@solidaridadnl)

Betere werkomstandigheden

Niet alleen achter de zoete wereld van chocolade gaat een bittere wereld schuil. Ook bij de productie van bananen, ananas, koffie en thee gaat een hoop mis. Organisatie Solidaridad maakt zich hard voor het creëren van betere werkomstandigheden en steekt zijn nek uit voor lokale arbeiders. Wist je bijvoorbeeld dat kleinschalige boeren aan koffie alleen niet genoeg verdienen? Ook zijn zij kwetsbaarder voor een mislukte oogst. Daarnaast doen vrouwen in de theesector vaak het zware fysieke werk en bij de bananen bedreigen ernstige ziektes de bananenteelt. Kortom: tijd voor Solidaridad en consumenten om in actie te komen!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Solidaridad (@solidaridadnl)

Campagne ‘BitterSweet’

Met de campagne ‘BitterSweet’ wil Solidaridad mensen aanzetten tot nadenken over de wereld die schuilgaat achter de vaak heerlijke zoete producten. In samenwerking met restaurant Circl en chefkok Max Scanarotti ontwikkelden ze vier heerlijke desserts. Deze toetjes waren al te proeven in het BitterSweet toetjesrestaurant. De kaarten voor deze ervaring waren snel uitverkocht, maar gelukkig kan je thuis ook aan de slag met de recepten. Je vindt ze in het BitterSweet Magazine. Dit magazine is hier gratis te bestellen. Een (kleine) donatie maken mag natuurlijk!

Recept vegan bananenijs met pure chocolade en walnoot

Ik ontving een heerlijk pakket van Solidaridad, vol met zoete producten zónder bittere nasmaak. Het leek mij leuk om mijn eigen draai aan één van hun recepten te geven en het nóg duurzamer te maken. Ik ging voor een vegan bananenijs met pure chocolade en walnoten. Wellicht herken je deze smaak van een bekend ijsmerk 😉

Wat heb je nodig?

  • IJsmachine (ik gebruik die van KitchenAid)
  • 250 gram super rijpe bananen
  • 50 gram kokosroom (minimaal 17 procent vet)
  • 125 milliliter sojadrink
  • 50 gram ahornsiroop
  • 50 gram pure chocolade, in kleine stukjes (bijvoorbeeld van Chocolatemakers)
  • 50 gram walnoten, in kleine stukjes

Bereiden

  1. Zorg ervoor dat je ijsmachine de juiste temperatuur heeft
  2. Pureer in een grote kom de bananen. Voeg hier de kokosroom, sojadrink en dadelstroop aan toe. Pureer dit tot een gladde massa.
  3. Schenk de mix in de ijsmachine. Laat deze draaien. Voeg na ongeveer 10 minuten ook de chocolade en de walnoten toe.
  4. Laat het ijs draaien totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Bij mijn ijsmachine is duurt dat ongeveer 20 minuten (vanaf het moment waarop ik hem aanzet). Bij andere machines kan het ook wat langer duren.
  5. Schep de ijsjes in bakjes en genieten maar!

Heel lekker

Dit ijs is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens duurzaam en met oog voor mens en milieu gemaakt. Let er bij het inkopen van de producten wel op dat je (voor zover dat mogelijk is) kiest voor producten met een keurmerk. Bijvoorbeeld Fairtrade, Rainforest Alliance, enzovoorts. Niet alleen bij het bereiden van dit recept is het goed om te koken met dit soort producten. Dit geldt natuurlijk ook bij het kopen van koffie, goud en thee. Voor ons een kleine moeite, aan de andere kant van de wereld een groot effect.

Praat mee

Was jij je bewust van de bittere wereld achter zoete gerechten? En hoe bewust shop jij bitterzoete producten? Kies jij bijvoorbeeld ook liever voor een merk als Chocolatemakrs? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook