Recept: Quinoa burger met tzaziki en rucola

Ik ben altijd te porren voor een lekker burgertje. Natuurlijk ben ik dol op een sappige beef burger, maar voor een variant met kip, kikkererwten, zoete aardappel of een andere fijne basis kan je mij wakker maken. Zo ben ik ook helemaal weg van quinoa burgers; lekker en ook nog eens super gezond. Na één exemplaar zit ik bomvol, dus je eet niet snel te veel. Serveer je deze burger met een gezonde salade? Dan zit je al helemaal goed.

Recept: Quinoa burger met tzaziki en rucola

Ingrediënten 

Burger

  • 100 gram gekookte quinoa
  • 150 gram groene linzen, 6 uur geweekt in ruim water*
  • 50 gram walnoten, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 teen knoflook, geperst

Tzaziki 

  • 500 gram volle Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer, in zeer kleine blokjes
  • 10 gram verse bieslook, zeer fijn gesneden
  • 10 gram verse dille, zeer fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper

Overig

  • 4 handjes rucola
  • 8 schijfjes komkommer
  • 4 broodjes naar keuze

*Heb je geen tijd om de linzen 6 uur te weken? Dan kan je linzen uit blik gebruiken. Deze eerst afspoelen voordat je ze gebruikt!

Bereiden

1. Neem een kom en doe hier alle ingrediënten van de tzaziki in. Roer goed door en zet hem afgedekt op het aanrecht. Je maakt dit als eerste omdat het lekker is om alle smaken in de yoghurt te laten trekken.

2. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en laat al het water eruit lekken. Dit is belangrijk omdat de burgers anders niet stevig worden. Giet ook het overige water van de linzen af.

3. Doe de linzen, quinoa, walnoten, knoflook, chilipoeder en het zout in de keukenmachine. Laat hem draaien zodat alles één geheel wordt. Houd je van wat grove stukjes in de burger? Mix hem dan niet te lang!

4. Vorm 4 mooie burgers en zet ze een half uurtje in de vriezer.

5. Neem een grote bakpan en verwarm wat olijfolie op een medium-laag vuur. Bak de burgers in ongeveer 5 minuten per kant gaar.

6. Snijd de broodjes open en leg op de onderkantjes wat rucola. Leg hier de burgers op en top af met een flinke lepel tzaziki en schijfjes komkommer.

Eet smakelijk!

Recept Quinoa burger met tzaziki en rucola


Reageer ook