Damespraatjes Damespraatjes

Wat maakt Japanse messen zo uniek?

De wereld van uitgebreid koken is voor mij opengegaan toen ik in een studentenhuis in Amsterdam ging wonen. Daarvoor hield ik ook wel van eten (wie niet, haha), maar de liefde voor de gastronomische keuken ontstond voor mij echt in de ‘grote’ stad. In de jaren dat ik daar woonde bezocht ik talloze geweldige restaurants, maakte kennis met nieuwe keukens, at unieke gerechten en begon mij te verdiepen in de wondere wereld van de wijnen. De goede restaurants werkten inspirerend en ik begon ook thuis uitgebreider en op een hoger niveau te koken. Toen ik 22 jaar was kocht ik mijn eerste Japanse koksmes en ik kan met zekerheid zeggen dat ook dit moment de start van een nieuwe fase was: het échte koken kon beginnen!

Mijn eerste ervaring met een echt koksmes was een bijzondere. Waar ik van huis uit gewend was om met botte aardappelschilmesjes groenten en andere voedingsmiddelen te snijden, voorzag het werken met een koksmes mij van een totaal andere ervaring. ‘Pas op, hij is heel erg scherp’, waarschuwde de verkoper mij nog. En hoewel ik deze woorden tijdens het eerste gebruik in mijn achterhoofd hield, was het bij de eerste beweging raak: een flinke snee in mijn vinger. Op dat moment nam ik mijzelf voor elke dag met het mes te oefenen, zodat ik ermee kon werken als een ware chef.

Verlengstuk van je lichaam

Het goed leren werken met mijn eerste echte koksmes heeft mij heel wat uren gekost. Ik observeerde koks wanneer een restaurant een open keuken had, keek instructies op YouTube en verdiepte mij in verschillende snijtechnieken. Verder was het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Nu -7 jaar later- kan ik eindelijk zeggen dat mijn koksmes een waar verlengstuk van mijn lichaam is. Van een grove jardiniere tot een fijne julienne en van perfecte brunoise tot een klassieke tourné: ik draai er mijn hand niet meer voor om.

Wat maakt Japanse messen uniek?

Na mijn eerste Japanse koksmes kwam er een tweede en na de tweede ook nog een derde en vierde. Inmiddels heb ik voor elke groente, vis en vleessoort een ander voorkeursmes en ik vind het heerlijk om altijd vlijmscherpe messen voor handen te hebben. Even aanzetten en gaan met die banaan! Regelmatig speur ik het internet en kookwinkels af naar nieuwe messen. Het blijft een verslavende zoektocht. Begin je net met verzamelen? Dan zou je bijvoorbeeld eens een kijkje bij Kookgigant kunnen nemen. Maar waarom kies ik nou altijd voor Japanse messen? Eigenlijk zijn daar voor mij een aantal redenen voor:

  • Het staal heeft een extreem hoge hardheid en het mes blijft dus goed scherp
  • Japanse messen hebben een extreme snijhoek en zijn ook hierdoor vlijmscherp
  • Ze zijn heel erg licht
  • Japanse messen worden met de hand gemaakt en elk mes is dus uniek
  • De messen zien er prachtig uit en je kunt ze in de meest exclusieve en exotische materialen krijgen

Kunstwerk

Wij vinden onze Japanse messen zo mooi, dat we ze op een magnetisch blok op het aanrecht hebben staan. Zo kan je ze tijdens het koken makkelijk pakken en kan je er ook nog eens van genieten als je ze niet gebruikt. Het is bijna een kunstwerk op zich. Een echte eye-catcher op het aanrecht.

Goed en veilig gebruik

Let op: Japanse messen zijn écht extreem scherp. Onderschat dit niet en houd hier in het begin echt rekening mee. Oefen eerst rustig en verwacht niet dat je meteen als een Sergio Herman of Jonnie Boer met je mes tekeer kunt gaan. Onthoud daarnaast ook dat je deze messen nooit in de vaatwasser doet! Een goed mes maak je met de hand schoon, droog je voorzichtig af en berg je direct veilig op. Zo kan je er nog jaren (veilig) van genieten!

Reageer ook