Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Kip-kerrie saté met zelfgemaakte satésaus

Kipsaté is bij ons altijd een welkome hap. Zowel bij de borrel als bij het diner gaat hij altijd op en we hebben er hier thuis veel variaties op. Deze kip-kerrie saté met zelfgemaakte satésaus is echt een hit en daarom wilde ik het recept graag met jullie delen. Laat je ons weten of jij er ook van genoten hebt?

Recept: Kip-kerrie saté met zelfgemaakte satésaus

Benodigdheden (4 personen)

  • 500 gram kippendijen
  • 100 milliliter ketjap manis
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel sambal oelek (2 theelepels als je van een beetje pittig houdt of weglaten als je niet van pittig houdt of als er ook kleine kinderen mee-eten)
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel suiker
  • Toppings naar keuze, bijvoorbeeld koriander en lente ui
  • 8 houten satéstokjes
  • Barbecue of grillpan

Bereiden

1. Snijd de kippendijen in kleine stukjes, van ongeveer 3 x 3 centimeter.

2. Doe de ketjap manis, het kerriepoeder, de knoflook en de sambal oelek in een kom. Doe hier de stukjes kip bij en laat dit in ieder geval een uur marineren. Hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder het wordt.

3. Leg de houten saté stokjes even in een bak water. Dit voorkomt dat ze verbranden tijdens grillen. Bak je de saté op de barbecue? Dan kan je die nu aanmaken.

4. Rijg de kip aan de saté stokjes. Vind je het zonde om de marinade weg te gooien? Dan kan je hem inkoken tot een sausje. Erg lekker om bij de saté te serveren! Let er wel op dat je hem even goed doorkookt, er heeft immers rauwe kip ingelegen.

5. Neem een pan met een dikke bodem en verwarm de kokosmelk. Voeg zodra het bijna kookt, die sojasaus en het suiker toe. Schep er steeds één eetlepel pindakaas bij, terwijl je blijft roeren. Zodra de pindakaas door de saus is opgenomen, voeg je een nieuwe eetlepel toe. Houd je van pittig? Dan kan je ook aan de satésaus wat sambal toevoegen.

6. Leg de kipsaté op de barbecue of in de grillpan. Draai de stokjes regelmatig, zodat ze aan alle kanten mooi en gelijk gaar worden. Hoe snel het gaat is afhankelijk van de dikte van de kip en de temperatuur van je barbecue of pan. Blijf er goed bij en verlies de stokjes niet uit het oog. Over het algemeen hebben ze 6 tot 9 minuten nodig.

7. Serveer de kipsaté met de satésaus en de garnering. Heb je van de marinade ook een saus gemaakt? Zet hem er dan zeker lekker bij!

Enjoy!

Reageer ook