Damespraatjes Damespraatjes

Paranoten, wat kan je daar mee in de keuken?

Hoe vaak eet jij paranoten? Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze bijna nooit in huis haal. Op de een of andere manier kies ik toch vaker voor walnoten, pecan noten of cashewnoten. Laatst was ik echter in een restaurant waar ze een goddelijk gerecht mét paranoten op het menu hadden staan. Tijd om het thuis ook vaker te eten! Maar hoe verwerk je paranoten nou lekker in een gerecht? Wij hebben hier drie suggesties 🙂

Hoeveel paranoten per dag?

Voordat we beginnen is het goed om even te praten over de hoeveelheid paranoten die je dagelijks mag eten. Hier gaan namelijk nogal wat verhalen over rond! Paranoten zijn lekker en gezond, maar bevatten vrij veel selenium. Dit spoorelement heeft ons lichaam zeker nodig, maar het is wel belangrijk om er niet te veel van binnen te krijgen. Honderd gram paranoten bevat ongeveer 3000 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de stof. Om te voorkomen dat je te veel selenium binnenkrijgt wordt dan ook geadviseerd om niet meer dan vijf paranoten per dag te eten.

Heerlijke recepten

Laat je door de bovenste informatie niet afschrikken! Paranoten bevatten namelijk ook veel gezonde vetten, vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Reden genoeg om ze wél te eten! Wij hebben hier een aantal hele lekkere manieren om de noten in je eten te verwerken!

Pasta met gegrilde groenten, geitenkaas, knoflook en geroosterde paranoten

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd één paprika, één courgette en één aubergine in dunne reepjes. Bak deze op een laag vuur gaar. Pers twee tenen knoflook en roer dit door de groenten. Hak de paranoten fijn en rooster ze kort in een pan zonder olie. Giet de pasta af en gooi deze in de pan met groenten. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Top af met de geitenkaas en de geroosterde paranoten.

Kabeljauw met een kruiden-paranotenkorstje

Verwarm de oven voor op 180 graden. Dep de kabeljauw droog, smeer in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Hak één bosje peterselie, één bosje bieslook, één bosje dille fijn en vier paranoten per persoon fijn. Leg de vis in een ovenschaal en verdeel de kruiden over de vis. Hier overheen strooi je de paranoten. Zet de vis 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Heerlijk met wat groenten en gebakken aardappeltjes.

Yoghurt ijs met paranoten, rood fruit en slagroom

Laat het yoghurt ijs buiten de vriezer zachter worden. Klop de slagroom en breng eventueel op smaak met wat suiker. Snijd het rode fruit in kleine stukjes en hak vier paranoten per persoon fijn. Roer de paranoten door het ijs en schep in bakjes. Serveer met het fruit en de slagroom.

Welke van deze gerechten wil jij snel proberen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook